Jukka ogrodowa na talerzu

wpis w: Kolacje, Sałatki | 0

 

Chaos kontrolowany, czyli jukka ogrodowa na talerzu, może być również w wersji pikantnej.

Kilka chrupiących kwiatów jukki, spora garść zielonych liści roszponki, filiżanka pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki i kilka łyżek fety sałatkowej pokrojonej w kosteczkę. Jeszcze można dodać zielone oliwki bez pestek dla dopełnienia smaku i koloru – mniej lub więcej, według uznania. Teraz sos – można użyć tego, którym była zalana feta sałatkowa lub przygotować własny – z oliwy, octu jabłkowego, kapki miodu, szczypty soli i grubo zmielonego kolorowego pieprzu.  Drobno posiekana papryczka chilli będzie tu pikantnym dodatkiem ale oczywiście nie jest konieczna, zwłaszcza jeśli przygotowujesz sałatkę w upalny dzień. Smacznego!

Więcej przepisów oraz inspiracji na wiosnę i lato znajdziesz w mojej książce Mamucie Przysmaki. Przepisy na jesień, zimę i przedwiośnie. Jest tam również jeszcze inny przepis na rewelacyjną sałatkę z jukki ogrodowej. Jukka właśnie kwitnie, można o kilka kwiatów porosić sąsiada, warto spróbować i nie należy się zrażać jeśli kwiaty mają nieco gorzki smak. Zwykle od goryczy uciekamy, a odrobina jej jest nam potrzebna dla pełni smaku. Podobnie jak w życiu.

 

WSKAZÓWKI

Kwiaty należy opłukać i osuszyć, podobnie jak sałatę.

W tej sałatce pręciki można usunąć lub pozostawić, według uznania.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *