Zdarzają się takie dni kiedy “wracam do przeszłości” i rano nie mam ochoty na śniadanie. Oczywiście nie jeść śniadania, to mało rozsądne, zwłaszcza o tej porze roku. Jako wielkiemu łasuchowi z pomocą w zachowaniu zdrowego rozsądku przychodzą słodkawe śniadania. Specjalnie napisałam słodkawe, ponieważ nie jestem zwolenniczką zjadania od rana niekontrolowanej ilości cukru, choćby w tej zdrowszej postaci – miodu czy bakalii. Wystarczającym źródłem cukru są już owoce i zboża, tak więc tego co mogę – choć lubię bardzo – już nie dosładzam i liczę na to że kubki smakowe do mniejszej słodyczy się przyzwyczają.
Kilka dni temu pisałam o domowym, wytrawnym musli. Do przygotowania zdroworozsądkowych śniadań jest idealne. Poniżej dwa pomysły na zdrowe i smaczne śniadania. Zarówno placki jak i owoce karmelizowane nie zajmują wiele czasu, a na dodatek mogą być również alternatywą dla kanapek na wynos, na drugie śniadanie. Pomysł sprawdzony i gorąco polecam. Nawet mój syn się skusił i zabrał do szkoły, choć takie śniadania zwykle niezbyt go satysfakcjonują…
Przepis na bazowe musli znajdziesz TUTAJ, a jeśli jesteś zdecydowanym zwolennikiem wytrawnych śniadań, to dodam tylko że takie musli może być również świetnym dodatkiem do pieczonych warzyw czy sałatek.
KARMELIZOWANE OWOCE Z MUSLI
Składniki na jedną porcję:
Jabłko – 1 szt.
Banan – 1/2 – 1 szt.
Olej kokosowy – łyżeczka
Miód lub syrop ryżowy – 1 łyżeczka (syrop ryżowy można kupić w sklepach ze zdrową żywnością)
Domowe musli – 1-2 czubate łyżki stołowe
Cynamon – 1/2 łyżeczki
Wiórki kokosowe do posypania i ewentualnie bakalie według uznania, tu żurawina i goja
Usuń gniazda nasienne z jabłka, a następnie podziel jabłko na mniejsze kawałki np. ósemki.
Rozgrzej delikatnie na patelni olej kokosowy, dodaj miód lub syrop, wymieszaj i ułóż w odstępach cząstki jabłka. Banan przekrój wzdłuż i dodaj po chwili do jabłek. Po około 2 minutach przerzuć owoce na drugą stronę. Przede wszystkim mają się nieco podgrzać, lekko zarumienić i zmięknąć.
Jak tylko owoce będą gotowe przełóż je do miseczki, posyp cynamonem, domowym musli i wiórkami kokosowymi. Jeśli chcesz możesz dodać ulubione bakalie, ale nie jest to konieczne.
PLACKI BANANOWE Z MUSLI
Składniki na ok. 5 niewielkich placuszków:
Banan – 1szt.
Jajko – 1szt.
Musli domowe – 3 łyżki stołowe
Mąka, tu orkiszowa typ 750 – 1 łyżka stołowa (może być pszenna typ 500)
Sól – szczypta
Olej kokosowy do smażenia
Pestki granatu – 1-2 łyżki stołowe
Rozgnieć banana widelcem. Następnie dodaj jajko, mąkę oraz musli i wymieszaj całość tak, aby składniki mniej więcej połączyły się ze sobą. Masa będzie oczywiście grudkowata, ale taka ma być.
Na rozgrzanym oleju kokosowym formuj niezbyt duże, nieco spłaszczone placuszki i smaż je cierpliwie po około 2 minuty z każdej strony, aż lekko się zarumienią. Ostrożnie przewracaj za pomocą płaskiej szpatułki dopiero wtedy, kiedy nabiorą zwartej struktury. Wystarczy je zostawić na chwilę w spokoju i smażyć na niezbyt dużym ogniu.
Podawaj je naturalne lub z symboliczną ilością cukru pudru dla ozdoby. Z soczystymi pestkami granatu wyglądają i smakują wyśmienicie.
SMACZNEGO!
Przepis na domowe musli znajdziesz TUTAJ.
Dodaj komentarz