Śniadanie z dynią

wpis w: Na wynos, Śniadania | 0

Śniadanie z dynią
Zachwycam się prostotą, powstrzymuję zachwyt aby ruszyć w dzień…

Składniki dla jednej osoby:
puree z pieczonej  dyni – 1 czubata łyżka stołowa (tu hokkaido)
jogurt – 2-3 łyżki stołowe
pestki dyni – 1 łyżka stołowa
płatki owsiane – 1-2 łyżki stołowe
suszone śliwki – kilka sztuk pokrojonych na mniejsze części
dodatkowo kilka kawałków banana lub gruszki

Zdrowe i szybkie śniadanie z puree dyniowym.
Zdrowe i szybkie śniadanie z puree dyniowym.

Wszystkie składniki umieść w miseczce lub pojemniku na wynos i śniadanie gotowe, smacznego! Kolejność dowolna, za każdym razem możesz się zachwycać od nowa. Takie śniadanie smakuje nawet w chłodny poranek. Puree z dyni możesz również podgrzać.

PRZYGOTOWANIE PUREE DYNIOWEGO

Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Umyj i przekrój dynię. Wyciągnij łyżką środek z pestkami. Możesz ewentulnie pokroić dynię na mniejsze cząstki – skróci to czas pieczenia. Kawałki dyni ułóż skórką do dołu na brytfancę wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryj całość folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz do miękkości miąższu ok. 40-50 minut (wbity w dynię widelec wchodzi z łatwością). Dyni przed zmiksowaniem nie trzeba odciskać. Nawet jeśli w trakcie jej pieczenia zbierze się trochę wody, to nic nie szkodzi. Dynię hokkaido możesz zmiksować razem ze skórką (!).

P.S.

Możesz zamrozić puree dyniowe w pojemniczkach do lodu i rozmrażać  na bieżąco tyle kostek ile potrzebujesz.

Jak wykorzystać puree dyniowe i upiec ciasteczka dowiesz sie tutaj.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *