Jakby nie było karnawał trwa, pomyślałam więc, że moźe przyda się przepis na lekkie i zdrowe selerowe koreczki. Mają delikatny slodkawy smak więc jak najbardziej wpisują się w slodką sobotę…
Na duży talerz lub deseczkę potrzeba:
Seler naciowy – 3 łodygi
Gruszki – 3 duźe sztuki
Winogrona – kiść zielonych, czerwonych lub mieszanych
Cytryna (sok z 1 szt.)
Wykałaczki (ok. 45 szt)
Seler myjemy i kroimy w poprzeczne plasterki. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę, a następnie obficie spryskujemy sokiem z cytryny. Gruszka naprawdę bardzo zyskuje zarówno w smaku jak i w aromacie, a przy okazji nie zmienia koloru, jeśli chcemy koreczki troszkę wcześniej przygotować. Przekrawamy winogrono w poprzek na pół. Po kolei nabijamy na wykałaczkę seler, gruszkę oraz połówkę winigrona, tak aby stanowila ona podstawę. Koreczki stanowią delikatny i zdrowy dodatek; świetnie się komponują z serami i białym winem, zastępują popularne, a wątpliwej jakości rozmaite sztuczne przekąski. Można również wzbogacić je dodatkowo o kosteczki żóltego sera oraz posypać calość siemieniem lnianym, ale w w/w wersji najprostszej są zadziwiająco smaczne, tak więc bardzo polecam.
P. S.
– Takie chrupiące koreczki, to również sposób na przekąszenie malego co nieco, kiedy mamy na coś ochotę, ale sami nie wiemy na co – zwlaszcza jeśli niekoniecznie chcemy zjadać dużo kalorii:-)
– Talerz koreczków zamiast miski chipsów w czasie meczu? Co Wy na to?
– Ładnie kolorystycznie mogą wyglądać fantazyjnie wymieszane koreczki z winogron zielonych i czerwonych.
Dodaj komentarz