Miruna z pesto jarmużowym

wpis w: Kolacje, Obiady | 0

 

Na środę proponuję lekką mirunę z dodatkiem energetycznego pesto z jarmużu.

Miruna (1 szt/osobę)
Cytryna (sok)
Natka pietruszki (pęczek)
Pomidorki koktajlowe
Przyprawy: sól, pieprz

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Umytą rybę skrapiamy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy, dodajemy kilka gałązek zielonej pietruszki, możemy również dorzucić kilka pomidorków koktajlowych (inaczej niż na zdjęciu), a następnie pakujemy w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika na 1/2 godziny.

Przepis na pyszne pesto znalazłam na blogu z kuchnią roślinną Jadłonomia. Ponieważ ochota na to pesto była wielka, a niektórych składników nie miałam, przepis nieco zmodyfikowałam. Później robiłam pesto jeszcze raz wg przepisu tak jak się należy, ale przyznam, że moja zmodyfikowana wersja smakowała mi również, choć była  bardziej energetyczna.

 

image

 

jarmuż posiekany – 2 kubki
orzechy nerkowca – 1/2 kubka
olej – 1/4 kubka rzepakowego lub oryginalnie lżejszego oleju winogronowego czy też ryżowego
płatki chili (dałam w proszku), sól, pieprz, łyżeczka zmielonego siemienia lnianego (zamiast oryginalnie płatków drożdży)
Skórka otarta z umytej i wyparzonej cytryny

 

Składniki pesto blendujemy na jednolitą masę, powoli dodając olej a pod koniec otartą skórkę z cytryny i przyprawy.
Po upieczeniu ściągamy z ryby gałązki pietruszki, smarujemy rybę pesto i podajemy ją z pomidorkami upieczonymi, czy też świeżymi  i pieczywem. Smak jest niesamowity!

image

 

P.S.
– Jeśli brak czasu, czy też ochoty na zrobienie pesto; można upieczoną mirunę posypać dużą ilością zielonej pietruszki ewentualnie posiłkować się sprawdzonym, dowolnym pesto gotowym, ale oczywiście to już będzie zupełnie inny smak
– Mirunę można zastąpić inną ulubiona rybą i upiec w identyczny sposób.
– Zamiast zapiekać rybę z pomidorkami koktajlowymi można pomidorki podać świeże w charakterze sałatki – same lub z dodatkiem mieszanych sałat.
– Pesto można przygotować wcześniej, jest świetne nawet z samym pieczywem:-)
– Do przygotowania pesto można użyć również jarmużu mrożonego, ale wtedy nie daje się ono do przechowywania, tylko do zjedzenia praktycznie od razu, co zresztą nie jest trudne:-)
-Jarmuż do przygotowania pesto można zastąpić np. natką pietruszki.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *