Dzisiaj będzie walentynkowa sobota ze słodkimi patatami i lubczykiem w roli głównej. Ja pataty uwielbiam; w smaku są skrzyżowaniem dyni, marchewki i ziemniaka, robią się praktycznie same, a przyprawione rozmarynem smakują po prostu doskonale. Dodatkowo zwracam uwagę na obecność lubczyku, który świeży, suszony, czy mrożony gości w mojej kuchni często, ale w dniu dzisiejszym występuje w ilości podwójnej:-)
Przepis na 2-3 osoby:
Pataty duże – 2 szt
Filet z kurczaka – 1 duży pojedynczy filet lub 2 mniejsze
Sól, pieprz, rozmaryn, czosnek, lubczyk
Oliwa – kilka łyżek (do patatów i sałaty)
Sałata karbowana lub inna zielenina.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Filet z kurczaka myjemy, oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem oraz solidną ilością lubczyku. Zawijamy w folię aluminiową i wsadzamy do piekarnika na 1 h. W międzyczasie przygotowujemy naczynie żaroodporne, natłuszczamy je oliwą. Następnie obieramy pataty i kroimy w grubą kostkę (najlepiej na desce), wrzucamy do przygotowanego naczynia, oprószamy solą, pieprzem i rozmarynem. Zwykle to wystarcza, ale dzisiaj możemy dodatkowo oprószyć je delikatnie lubczykiem:-) Na koniec skrapiamy pataty oliwą, mieszamy i wstawiamy do piekarnika na ok. 30-40 minut.
Upieczone mięso kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do upieczonych patatów. Ozdabiamy sałatą karbowaną lub jakąkolwiek inną zieleniną. Możemy również przygotować dodatkowo sałatę zieloną skropioną oliwą i sokiem z cytryny. Jeszcze tylko dobre białe wino i pyszna obiadokolacja gotowa!
P.S.
Lubczyk ogrodowy należy do rodziny pietruszki. różne jego części, a zwłaszcza liście używane są do aromatyzowania potraw. Wchodzi on m.in. w skład popularnej Magi, kostek rosołowych, zup błyskawicznych i wielu mieszanek ziół . Natomiast mniej banalna historia dotycząca lubczyku jest taka, że z dawien dawna przypisywano mu wielką magiczną moc sprawczą w miłości:-)
Dodaj komentarz