Sezon truskawkowy w pełni, czas więc na pyszny lekki sernik z ricottą i truskawkami.
Przepis na niedużą tortownicę ok. 20 cm (10-12 porcji):
truskawki – 50 dag
galaretka cytrynowa lub truskawkowa – 1 opakowanie
biszkopty – 1/2 opakowania, czyli ok 75 g
ser ricotta – 1 opakowanie 250g
cytryna – 1szt
żelatyna – 1/2 lyżki stołowej
cukier puder – 1/4 kubka
Rozpuść galaretkę owocową w kubku gorącej wody (250ml). Umyj truskawki, pokrój je na mniejsze cząstki, wrzuć do ciepłej galaretki i ostudź. Po ostudzeniu możesz je wstawić do lodówki, aby szybciej zastygły (trzeba kontrolować).
Rozpuść żelatynę w 1/4 kubka gorącej wody i ostudź. Dno tortownicy wyłóż biszkoptami.
Wyciśnij sok z cytryny. Zmiksuj ser ricotta z cukrem pudrem, ostudzoną żelatyną i sokiem z cytryny na jednolitą puszystą masę, wylóż ją na biszkopty i wstaw do lodówki.
Na zgęstniałą masę serową wyłóż zastygającą galaretkę truskawkową i wstaw do lodówki. Po kilku godzinach serniczek będzie gotowy. Jest delikatny i orzeżwiający. Zawsze smakuje, a zwłaszcza w upalne dni.
P.S.
Dobrze jest przygotować serniczek dzień wcześniej. Wtedy biszkopty pięknie nasiąkną i serniczek rozpływa się w ustach.
Całe truskawki można również ułożyć na warstwie serowej i zalać zastygająca galaretką. Ten sposób na pewno jest szybszy, ale mniej smaczny:-)
Owoce można zmieniać sezonowo.
Analogicznie można przygotować deser w pucharkach.
Viola
Alexandra, to prawda jest leciutki, kwaskowy i przeyszny. Mój syn lekko zjadl 3/4 serniczka:-)
Alexandra
Pycha! Uwielbiam ricottę, mascarpone jest dla mnie zbyt ciężki. Sernik w takiej wersji dla mnie będzie idealny! 🙂