Sernik z ricottą i truskawkami

wpis w: Ciasta i desery | 2

Sezon truskawkowy w pełni, czas więc na pyszny lekki sernik z ricottą i truskawkami.

imageimage

Przepis na niedużą tortownicę ok. 20 cm (10-12 porcji):

truskawki – 50 dag

galaretka cytrynowa lub truskawkowa – 1 opakowanie

biszkopty – 1/2 opakowania, czyli ok 75 g

ser ricotta – 1 opakowanie 250g

cytryna – 1szt

żelatyna – 1/2 lyżki stołowej

cukier puder – 1/4 kubka

image

image

Rozpuść galaretkę owocową w kubku gorącej wody (250ml). Umyj truskawki, pokrój je na mniejsze cząstki, wrzuć do ciepłej galaretki i ostudź. Po ostudzeniu możesz je wstawić do lodówki, aby szybciej zastygły (trzeba kontrolować).

Rozpuść żelatynę w 1/4 kubka gorącej wody i ostudź. Dno tortownicy wyłóż biszkoptami.

Wyciśnij sok z cytryny. Zmiksuj ser ricotta z cukrem pudrem, ostudzoną żelatyną i sokiem z cytryny na jednolitą puszystą masę, wylóż ją na biszkopty i wstaw do lodówki.

Na zgęstniałą masę serową wyłóż zastygającą galaretkę truskawkową i wstaw do lodówki. Po kilku godzinach serniczek będzie gotowy. Jest delikatny i orzeżwiający. Zawsze smakuje, a zwłaszcza w upalne dni.

P.S.

Dobrze jest przygotować serniczek dzień wcześniej. Wtedy biszkopty pięknie nasiąkną i serniczek rozpływa się w ustach.

Całe truskawki można również ułożyć na warstwie serowej i zalać zastygająca galaretką. Ten sposób na pewno jest szybszy, ale mniej smaczny:-)

Owoce można zmieniać sezonowo.

Analogicznie można przygotować deser w pucharkach.

 

 

2 Responses

  1. Viola

    Alexandra, to prawda jest leciutki, kwaskowy i przeyszny. Mój syn lekko zjadl 3/4 serniczka:-)

  2. Alexandra

    Pycha! Uwielbiam ricottę, mascarpone jest dla mnie zbyt ciężki. Sernik w takiej wersji dla mnie będzie idealny! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *