Zupa ze słodkiego ziemniaka – gęsta, kremowa i pożywna, jeśli lubisz bataty i kremowe zupy, to jest dla Ciebie. Możesz ją doprawić według swoich upodobań. Ja robiłam w dwóch wersjach: z ziołami prowansalskimi oraz z imbirem – w obu smakowała. Ponieważ krem z batatów jest słodkawy i może wydawać się nieco modły w smaku, moim zdaniem potrzebuje podkreślenia w postaci dodatków: ostrego jogurtu naturalnego, mocno czosnkowych grzanek, płatków chili, szczypiorku czy też świeżej aromatycznej kolendry. Świetne pole do eksperymentowania smakami.
Składniki dla ok. 6 osób:
Bataty – 2 duże szt. łącznie ok. 900 g
Cebula – 1 szt. duża
Czosnek – 3-4 duże ząbki
Włoszczyzna na bulion np. marchewka, pietruszka, cebula, kawałek kapusty włoskiej, kawałek pora i selera
Cebulka dymka – szczypior lub inna zielenina np. kolendra czy natka pietruszki dla smaku i ozdoby
Śmietana, mascarpone, jogurt, mleko kokosowe do doprawienia – do wyboru, tu jogurt naturalny
Przyprawy: zioła prowansalskie, sól, pieprz, płatki chili do smaku
Olej do smażenia – 1-2 łyżki
Wykonanie:
Ugotuj bulion na włoszczyźnie w ok. 1.5 l wody – gotuj minimum 20 minut, a im dłużej na wolnym ogniu tym lepiej.
Obierz bataty, opłucz i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju i dodaj bataty. Dopraw do smaku ziołami, solą i pieprzem. Mieszaj co jakiś czas, następnie po ok. 5-10 minutach lekko zarumienione bataty dodaj do ugotowanego bulionu i gotuj całość razem na wolnym ogniu do miękkości batatów ok. 10-15 minut.
Zmiksuj zupę blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. Jeśli zupa jest za gęsta, dolej odpowiednią ilość przegotowanej wody; zagotuj, dopraw do smaku solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba.
Przed podaniem, już na talerzu, dopraw na przykład jogurtem naturalnym, posyp płatkami chili i posiekanym szczypiorem. Dla mnie w tej wersji jest najsmaczniejsza. Jeśli lubisz łagodniejsze smaki, a zwłaszcza jeśli zupa ma być również dla dziecka, oczywiście pomiń wszelkie ostre przyprawy i nielubiane dodatki.
P.S.
Zamiast ziół prowansalskich możesz dodać imbir świeży lub sproszkowany.
Dodaj komentarz