Rozpoczęłam przygotowania do Świąt Wielkanocnych, a jak święta to oczywiście wielkanocna baba. Jest tylko jeden kłopot; ja za tradycyjną ucieraną babką wielkanocną nie przepadam…Lubię drożdzową, ale jak jest świeża, lubię włoską panettone, ale jest trochę sztucznawa…W związku z tym wymyślilam swoją własną ucieraną wielkanocną babę nietradycyjną – bo herbacianą, która smakuje mi bardzo zarówno tuż po upieczeniu, jak i drugi dzień. Można ją uszlachetnić rozmaicie konfiturami i bakaliami, dobrze się kroi tak więc z radością dzielę się przepisem (…)
Tak pisałam w zeszłym roku tuż przed Wielkanocą, a na tegoroczne Święta upiekłam moją babkę herbacianą po raz kolejny, zrobiłam jej nowe zdjęcia i zobaczyłam róźnicę. Smakuje tak samo dobrze, ale wygląda w tym roku dużo, dużo lepiej. Te same składniki, ten sam sprzęt, ale rok więcej doświadczenia.
Wielkanocna babka herbaciana, zachęcam do wypróbowania!
Składniki na foremkę o średnicy ok. 22 cm:
Kubek mocnej, świeżo zaparzonej, czarnej herbaty (ciepłej)
Jaja – 2 sztuki
Cukier biały, trzcinowy lub mieszany – kubek
Mąka – 2 kubki
Masło – 3 łyżki lub olej rzepakowy 3-4 łyźki stołowe (tu masło ok. 100 g)
Konfitura – 3-4 łyżki (wiśniowa, malinowa, śliwkowa – do wyboru, ale tu akurat polecam wiśniową z całymi wydrylowanymi owocami)
Soda oczyszczona – łyżeczka
Cukier wanilinowy – 1 opakowanie
Bakalie: rodzynki, żurawina, morele suszone, orzechy, suszone śliwki do wyboru, ale nie są one konieczne.
Lukier:
Cukier puder – 3-4 łyżki stołowe
Sok z cytryny – kilkanaście kropli (ok. 1/4 cytryny)
Zaparz kubek dobrej mocnej herbaty. Jeśli herbata jest w saszetce to wrzuć 2 sztuki na kubek wrzątku.
Nastaw piekarnik na 200 stopni.
Foremkę na babkę wysmaruj masłem lub olejem i wysyp dokładnie bulką tartą.
Następnie ubij jaja z cukrem i cukrem wanilinowym (blenderem lub mikserem) na jasną i pulchną masę, dodaj stopniowo kawałki masła lub olej i pomału wlewaj jeszcze ciepłą, ale nie gorącą (!) herbatę.
Miksuj chwilę i stopniowo dodawaj mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną.
Na koniec dodaj konfiturę, w tym przypadku polecam konfiturę wiśniową. Całe wydrelowane owoce świetnie komponują się z ciastem, a konfitura dodatkowo nadaje babce przyjemny kolor. Konfiturę wymieszaj już łyżką, a następnie dosyp bakalie, morele trzeba oczywiście posiekać na mniejsze kawalki. Bakalie jednak nie są konieczne i bez nich babka świetnie smakuje. Zamiast konfitury wiśniowej możesz dać śliwkową lub malinową.
Ciasto o konsystencji gęstej śmietany wlej do brytfanki i piecz w 200 stopniach 30-40 minut. Sprawdź patyczkiem, czy jest upieczone – patyczek ma być suchy. Nie przetrzymuj jednak ciasta dłużej niż potrzeba, jesli chcesz, aby było wilgotne w środku. Ciasto zwykle pęka, wierzch ma lekko chrupiący, co i tak właściwie nie ma znaczenia, ponieważ babkę po 10-15 minutach odwraca się wyjmując z foremki. W środku ciasto jest wilgotnawe i bardzo smaczne. Kroi się lepiej na drugi dzień.
Jak babka troszkę przestygnie przygotuj lukier lącząc cukier puder z kilkoma – kilkunastoma kroplami soku z cytryny. Po energicznym wymieszaniu łyżką, najlepiej pędzelkiem szybko rozsmaruj powstaly lukier na powierzchni babki.
Wiekanocna baba nietradycyjna gotowa. Smacznego!
Inspirację zaczerpnęłam kilka lat temu z przepisu na gruzińskie ciasto herbaciane, który znalazlam na stronie OBLICZA GRUZJI.
Dodaj komentarz