Odkryłam jeszcze jeden koktajl na pierwsze lub drugie śniadanie, a właściwie zielony mus. Może być odmianą dla dotychczasowych, które na przedwiośniu już mogły się nieco znudzić. Jest szybki i łatwy, wiadomo, ale również praktyczny, ponieważ można do jego przygotowania wykorzystać resztkę wcześniej ugotowanego ryżu. W smaku jest bardzo delikatny, nie zawiera glutenu i z róźnymi dodatkami może być pysznym śniadaniem dla całej rodziny, z małymi dziećmi włącznie.
Składniki dla jednej osoby:
Gruszka – 2 sztuki
Ryż ugotowany – 3 łyżki stołowe
Zielona pietruszka – kilka gałązek
Miód lub syrop daktylowy do smaku
Pestki do posypania – tu sezam czarny i biały
Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu i zblenduj na jednolitą, kremową masę. Możesz dolać ewentualnie odrobinę wody gdyby masa była za gęsta. W zasadzie koktajl jest gotowy. Pomimo rozcieńczenia jest on dość gęsty, a przechowywany gęstnieje jeszcze bardziej, tak więc wygodniej go jeść łyżeczką.
Jeśli lubisz słodkie smaki dopraw koktajl miodem lub syropem daktylowym. Dla ozdoby i dodatkowej porcji energii posyp ulubionymi pestkami na przykład czarnym i białym sezamem.
Możesz zielony koktajl ryżowy również przelożyć do pojemniczka i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Delikatna wiosenna porcja energii.
P.S.
Dziękuję Anecie Uranek za udostępnienie gruszki do kolaźu.
Dodaj komentarz