Zbliża się sezon grillowy, Oottlenghi ponownie mnie zainspirował i najpierw przygotowałam kurczaka, potem zrobiłam wspaniałą sałatkę, wreszcie pomyślałam, że całość może być podana równieź na ciepło i tak powstał kurczak grillowany inaczej niź dotychczas – danie, którego Istotnym składnikiem jest sos pomarańczowo-szafranowy. Sos ma przepiękny kolor i niezwykły smak. Jeśli tylko lubisz smak pomarańczy z lekką nutą goryczy i jesteś otwarty (a) na takie połączenia smakowe, to bardzo Ci polecam. Można go wykorzystać do rozmaitych ziołowych sałatek serwowanych do mięs i ryb. Jeśli szukasz wyjątkowego smaku, którym chciałbyś zaskoczyć znajomych, to może właśnie znalazłeś.
Poniższe przepisy możesz potraktować dosłownie lub jako inspirację dla swoich pomysłów. Upieczony kurczak jest soczysty i przepyszny. Świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki zielonej sałatki możesz zmieniać zależnie od lubianych i dostępnych składników. W oryginalnym przepisie jest wiele ziół np. mięta, bazylia, koper włoski, kolendra. Ja zmieniłam je na łatwo dostępny i bardziej wydajny szpinak, cykorię czerwoną i miętę. Sałatkę można podać na zimno, z ciepłym kurczakiem lub jako ciepłe danie z lekko podgrzanymi liśćmi szpinaku i cykorii. Mnie osobiście ta ostatnia wersja smakuje najbardziej, ale pozostałe również podaję poniźej. Ilości składników są orientacyjnie, zależą również od innych dodatków i apetytów gości.
Składniki dla ok. 4 – 6 osób:
Pojedynczy filet z piersi kurczaka – 3-4 szt. po ok. 250 g
Szpinak baby – 250 g lub więcej zależnie od liczby osób i dodatków
Cykoria czerwona – 2-3 szt
Mięta – 10 listków minimum
Oliwa – 4-5 łyżek (do kurczaka i sałatki)
Sok z cytryny – 2-3 łyżki
Czosnek – 1-2 ząbki przeciśnięte przez praskę
Sól, pieprz mielony, szczypta chili
Składniki sosu pomarańczowo-szafranowego na ok. 250 ml:
Pomarańcza bez pestek – 1 szt
Miód – 50 g
Szafran – 1/2 łyżeczki
Biały ocet winny – 1 łyżka
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Przygotowanie sosu pomarańczowo-szafranowego
Pomarańczę umyj, sparz, odetnij z wierzchołka i spodu po centymetrowym plasterku i wyrzuć je. Pozostałą część pomarańczy pokrój razem ze skórką na 12 części, usuń ewentualne pestki i umieść razem z szafranem, miodem i octem w rondelku. Zalej ok. 500 ml wody, tak aby cząstki pomarańczy były ledwo przykryte. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu ok. 1 h. W trakcie gotowania dolej odrobinę wody, jeśli będzie taka potrzeba. Po tym czasie w rondelku powinno być ok. 5 łyżek syropu i ugotowane cząstki pomarańczy. W małym blenderze zmiksuj całość na gładką masę. Sos można przygotować wcześniej i w szklanym, szczelnym pojemniku kilka dni przechowywać w lodówce.
Przygotowanie kurczaka
Umyte piersi kurczaka wymieszaj z 1-2 łyżkami oliwy, solą i pieprzem i umieść na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Smaż po ok. 2 minuty z każdej strony, aby uzyskać pasiasty, zarumieniony wzór. Następnie przełóż mięso na blachę do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15-20 minut.
Mając sos pomarańczowo-szafranowy oraz grillowanego kurczaka danie możesz przygotować na kilka sposobów do wyboru. Wszystkie sposoby są szybkie i łatwe.
1) Sałatka na zimno:
Umyty i osuszony szpinak ułóż w duźej szerokiej misie, w której sałatka będzie podawana, dodaj posiekaną cykorię pozbawioną gorzkiej części ze środka, dodaj również poszarpane listki mięty. Oliwę wymieszaj z przeciśniętym czosnkiem, szczyptą chili, szczyptą soli, sokiem z cytryny i skrop nią zielone liście.
Po lekkim przestudzeniu poszarp kurczaka na nierówne, raczej duże kawałki, przełóż do miski, wymieszaj z połową pomarańczowo-szafaranowego sosu. Pozostały sos przełóż do słoiczka. Przechowuj w kodówce i w ciągu kilku dni wykorzystaj do innych ziołowych, zielonych sałatek podawanych do ryb czy mięs.
Na koniec dodaj do zielonych listków wczęśniej przygotowanego kurczaka w sosie pomarańczowo-szafranowym.
Pozostałym sosem możesz oczywiście dodatkowo skropić całą sałatkę.
2) Sałatka z grillowanym ciepłym kurczakiem
Cieplego kurczaka pokrój na mniejsze części, rozrzuć na wcześniej przygotowaną zieloną sałatkę i skrop całość sosem pomarańczowo-szafranowym. Tu możesz wykorzystać rownież mięso przygotowane na tradycyjnym grillu.
3) Kurczak grillowany inaczej na ciepło
Na duźej patelni rozgrzej oliwę, dodaj przeciśnięty czosnek oraz liście szpinaku. Po chwili ułóż kurczaka podzielonego na części jak w w/w sałatce na zimno lub też zwyczajnie pokrojonego w plasterki. Skrop całość lub tylko mięso sosem pomarańczowo-szafranowym. Oliwa z cytryną i czosnkiem doda jeszcze węcej smaku daniu.
Dodatkowe uwagi
Do dania na ciepło. oprócz szpinaku, cykorii i mięty dodałam jeszcze garść akurat łatwo dostępnych listków pokrzywy, umytych, sparzonych i posiekanych. Sałatka dzięki temu była bardziej ziołowa, pyszna i zdrowa.
Sos ugotowałam również bez szafaranu. Wyszedł bardzo smaczny, ale tym razem miał nieco inny kolor. Nie jestem pewna, czy z powodu intensywnego koloru miodu, czy braku szafranu sos zrobił się bardziej musztardowy niż pomarańczowy. Jeszcze to kiedyś sprawdzę.
Kurczaka można upiec na grillu. Wersja z patelni i piekarnika może być alternatywą dla grilla jeśli pogoda nie dopisze.
Ottolenghi poleca podobne przygotowanie sałatki z rybą.
Niewykorzystane, upieczone mięso można wykorzystać do innych sałatek, czy tez zamiast wędliny do przygotowania kanapek.
Dodaj komentarz