Grillowane szparagi

wpis w: Kolacje, Na wynos, Obiady | 0

Maj to czas szparagów, nie da się ukryć. Gotując na co dzień dla mojej rodziny omijałam je do tej pory ponieważ wydawały mi się za drogie i małowydajne. Kilka dni temu w warzywniaku, zauważylam bardzo ładną wiązkę za przystępniejszą niż zwykle cenę.  Miałam szczęście, ponieważ w trakcie mojej rozmowy ze sprzedawczynią na temat gotowania szparagów  przyszedł klient, jak się po chwili okazało Amerykanin, który stale się w nie zaopatruje. Słowa nie oddadzą tej zabawnej sytuacji w sklepie, kiedy z zaangażowaniem, łamaną polszczyzną tłumaczył mi  i pokazywał jak mają wyglądać dobrze ugotowane szparagi…

Białe szparagi się obiera, zielone zwykle nie.  Odłamuje się zdrewniałe końcówki i kilka minut blanszuje w osolonym wrzątku. Obgotowane szparagi mają być jędrne, a spionizowane tylko lekko się pochylać, a nie uginać całkowicie.

Istotne jest również to, że do gotowania szparagów wcale nie potrzeba nie wiadomo jak drogiego garnka. Można, ale wcale nie trzeba gotować szparagi w pionie, zanurzone do trzech czwartych wysokości w wodzie, aby ochronić ich delikatne główki.

Bardzo smaczne są szparagi al dente, a ponieważ smaku raczej nie mają, potrzebują doprawienia.

Ten przepis ma zdecydowanie  wymiar praktyczny, ugotowałam szparagi w najprostszy sposób i wykorzystałam je do przygotowania obiadu dla mojej rodziny.  Pomysł na grillowane szparagi zaczerpnęłam z książki “What Katie ate”.

Przepis możesz wykorzystać w całości lub wybrać jedynie pasujące Ci elementy. Możliwosci jest wiele.

Zielone szparagi

Grillowane szparagi

Składniki na danie obiadowe dla ok. 4 osób:

Szparagi grillowane:
Szparagi zielone – duża wiązka
Oliwa – 1-2 łyżki
Cytryna – 1 szt oraz dodatkowo kilka plasterków do ozdoby
Mięta – garść świeżych, posiekanych listków oraz dodatkowe listki do ozdoby
Sól – ok. łyżeczka do wrzątku + szczypta do sosu
Płatki chili – szczypta
Pieprz świeżozmielony
Parmezan – lyźka startego sera

Pieczona szynka wieprzowa:
Szynka wieprzowa – minimum 60 dag
Oliwa lub olej rzepakowy – 1-2 łyżki
Ocet balsamiczny – 1-2 łyżki
Sól, pieprz, papryka słodka, czosnek zwykły lub niedźwiedzi do doprawienia

Ziemniaki pieczone:
Ziemniaki – ok 1 – 1.5 kg
Sól do smaku
Zioła prowansalskie – 1 łyżka stołowa
Oliwa – 2-3 łyżki stołowe

Pieczona szynka wieprzowa:
Szynkę wieprzową najlepiej jest zamarynować dzień wcześniej i zostawić w lodowce, ale jeśli sie nie uda, to nawet tuż przed pieczeniem mięso opłucz, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem zwykłym przeciśniętym przez praskę lub niedźwiedzim suszonym, skrop oliwą, octem balsamicznym i wstaw na około 1 h 30 do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Czas pieczenia zależy od wielkości szynki. Wystaw i najlepiej po przestygnięciu (wtedy jest zdecydowanie łatwiej) pokrój mięso w niezbyt grube plastry. W razie potrzeby tuż przed podaniem plastry podgrzej z obu stron na patelni grillowej posmarowanej delikatnie oliwą lub olejem rzepakowym.

Pieczone ziemniaki:
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Brytfankę wyłóż papierem do pieczenia. Ziemniaki wyszoruj dokładnie, opłucz kilka razy wodą i pokrój w plasterki. Osób do smaku, posyp ziołami prowansalskimi, skrop oliwą i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 30-40 minut do lekkiego zarumienienia.

Szparagi grillowane:
W szerokim garnku zagotuj wodę i osól ją do smaku. Przygotuj na później naczynie z bardzo zimną wodą. Zielone szparagi opłucz, odłam zdrewniałe, twardsze końcówki, wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj 4-5 minut.

W międzyczasie przygotuj sos;
Cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem, osusz i otrzyj skórkę na małej tarce. Następnie przekrój na pół i wyciśnij sok. Dodaj łyżkę oliwy, szczyptę soli, płatki chili, posiekaną miętę i całość wymieszaj.

Obgotowane szparagi odcedź i przelej na cedzaku zimną, bieżącą wodą, a następnie przełóż do wcześniej przygotowanego dodatkowego naczynia z jak najzimniejszą wodą (można ewentualnie do wody dodać lód).

Rozgrzej patelnię grillową posmarowaną odrobiną oliwy. Włóż na patelnię szparagi, skrop je sosem, po około minucie przewróć łopatką na drugą stronę i skrop ponownie sosem. Przed podaniem ułóż fantazyjnie na talerzu, posyp startym na tarce parmezanem, ozdób plasterkami cytryny i listkami mięty.

Podawaj szparagi same jako przystawkę lub z dodatkiem ziemniaków i mięsa jako danie obiadowe. Możesz równieź pominąć grillowanie, a jedynie doprawić szparagi przygotowanym sosem i posypać parmezanem. Są wtedy delikatniejsze w smaku.

Szynka pieczona

Dodatkowe wskazówki:
Przygotowanie dania można podzielić na etapy i rozłożyć w czasie. Wszystkie składniki można z łatwością odgrzać na patelni grillowej.

Przygotowując wszystkie składniki dania jednocześnie możesz piec w piekarniku mięso, a na ostatnie 40 minut wstawić do upieczenia ziemniaki.

Jeśli ziemniaki nie zmieszczą się do piekarnika możesz je ugotować w mundurkach, a następnie pokroić dowolnie, wrzucić na chwilę na patelnię grillową i doprawić.

Danie przygotowane w nadmiarze na pewno sie nie zmarnuje, można je zabrać również w pudełku do pracy.

Upieczona szynka świetnie zastępuje wędliny w kanapkach.

Zamiast męsa możesz przygotować jaja sadzone lub puszetowe. Bardzo dobrze się komponują smakowo ze szparagami.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *