Pamiętam czasy, kiedy gotowanie zupy zaczynało się od nastawiania mięsa na bulion. W dzieciństwie nie przepadałam za zapachem gotujących się zup i zaparowanymi szybami. Dawno już nie gotowałam zupy na wywarze mięsnym, co więcej ostatnio zaczynam gotowanie zupy od włączenia piekarnika…kiedy tylko się nagrzeje, wstawiam warzywa. Po chwili po chłodnym mieszkaniu rozchodzi się ciepły, warzywny zapach, a ja nie muszę stać i pilnować aby zawartość garnka nie wykipiała.
Jest już październik, ale pomidory wciąż jeszcze są w dobrej cenie więc korzystam. Do tej zupy doskonale nadają się te podłużne, zawierające mniej pestek a więcej miąższu. Krem z pieczonych pomidorów, może być łagodny, podany z kleksem śmietany i szczypiorkiem lub pikantnie przyprawiony rozgrzewającą chilli. Świetnie smakuje z dodatkiem ciepłych grzanek.
Składniki dla ok. 4 osób:
Pomidory podłużne lima – ok. 1.2 kg
Czosnek – 3-4 ząbki
Marchew – 1-2 szt.
Korzeń pietruszki – 1 szt.
Cebula – 1 szt.
Sól – 1 łyżeczka
Pieprz mielony czarny lub kolorowy – 1/4 łyżeczki
Cukier – 1/2 łyżeczki
Chilli mielona – 1/4 lyżeczki (opcjonalnie)
Oliwa – 2-3 łyźki
Szczypiorek – 1/2 pęczka
Śmietana 18 % lub jogurt – 4 łyżeczki
Nagrzej piekarnik do ok. 180 stopni Celsiusza.
Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki, obraną marchew i pietruszkę pokrój na mniejsze kawałki.
Pomidory umyj, wytnij szypułki i ułóż w natłuszczonej formie wraz z cebulą, marchewką, pietruszką oraz ząbkami czosnku (czosnku nie trzeba obierać).
Skrop całość delikatnie oliwą i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 1.5 h godziny.
Kiedy warzywa są miękkie wyjmij je z piekarnika. Po przestudzeniu ściągnij skórkę z pomidorów (wreszcie można to zrobić z łatwością), wyciśnij czosnek z łupinek i przełóż upieczone warzywa wraz z sokiem do głębszego naczynia. Zmiksuj całość na mniej lub bardziej kremową masę.
W razie potrzeby przetrzyj przez sito ewentualnie rozcieńcz przegotowaną gorącą wodą, jeśli krem z pomidorów jest za gęsty.
Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem oraz papryką chilli. Moźesz dodać również lyżkę oliwy.
Zagotuj całość i jeśli nie podajesz kremu od razu wstaw naczynie do zimnej wody, ostudź i schowaj do lodówki.
Podawaj gorącą z dodatkiem śmietany, szczypiorku oraz pieczywa.
Dodatkowe wskazówki:
Krem z pieczonych pomidorów najlepiej przygotować wieczorem, jak miło się wraca do domu następnego dnia, kiedy czeka na nas taka pyszna i zdrowa zupa.
Podobnie możesz przygotować krem z dodatkiem papryki. Cale lub oczyszczone z nasion papryki (1-2 szt) upiecz razem z pomidorami. Po upieczeniu włóż papryki do szczelnego pojemnika lub plastikowej torebki na ok. 15 minut, a potem uzbrój się w cierpliwość i usuń jak najdokładniej skórkę.
Dodaj komentarz