Tarta z chili, pokrzywą i kwiatami czarnego bzu

wpis w: Kolacje, Przekąski i dodatki | 0

Ostatnie dni upływają u mnie pod znakiem kwiatów czarnego bzu. Kilka litrów syropu na różne sposoby, kojący napar, nalewka, ocet bzowy, placki w cieście naleśnikowym na słodko, a teraz wytrawna tarta z kwiatami czarnego bzu. Mój mąż patrzy na mnie nieco podejrzliwie kiedy mieszam smaki w kuchni. Koleżanka, która czasem zagląda na mojego bloga delikatnie sugeruje, że ostatnio nie ma tu nic ciekawego… Dawniej bym się przejęła, ale teraz przyjmuję te uwagi ze spokojem. Nie zejdę do podziemia z tym co odkrywam, co mnie ostatnio fascynuje i do czego jestem absolutnie przekonana. Pamięć mam krótką, wielokrotnie wypróbowane przepisy, zapisuję też trochę dla siebie, a światu pokazuję, że można i że warto skorzystać z tego co nam podpowiada natura. Ostatecznie mąż uśmiecha się życzliwie kiedy kosztuje to co przygotowałam, choć nie zawsze jest świadomy składu. Jeśli jednak nie lubisz, albo nie jesteś do końca przekonana/y/ co do wykorzystania czarnego bzu w kuchni, to z pewnością znajdziesz na Mamucich Przysmakach inne smaczne rzeczy. Proszę Cię też o chwilę cierpliwości, ponieważ  bez nie będzie przecież kwitł wiecznie i zwykły obiad wkrótce zrobię..

Więcej o właściwościach kwiatów czarnego bzu pisałam TUTAJ,  a dzisiaj polecam Twojej uwadze rewelacyjny spód na tartę, który można wykorzystać o każdej porze roku, niezależnie od farszu; niezwykle łatwy do przygotowania, kruchy, z suszonymi pomidorami…pyszny! Na zdjęciach niestety nie udało mi się go pokazać, ale uwierz mi na słowo proszę. Warty jest zapamiętania.

Mamucie_Przysmaki_blog-0099-6 Mamucie_Przysmaki_blog-0106

Ok. 8 porcji – forma o średnicy ok. 25 – 28 cm

Składniki na farsz:
Mascarpone – ok. 125-250 g
Jogurt – 1 małe opakowanie ok. 180 g
Jaja – 2-3 szt. zależnie od wielkości
Sól – 1/2 łyżeczki
Pieprz świeżo zmielony do smaku
Świeże liście pokrzywy – garść (poza sezonem można zastąpić świeżym szpinakiem)
Świeża papryczka chili lub chili w płatkach – 1 mała sztuka lub 1/2 łyżeczki
Kwiaty czarnego bzu –  ok. 5 baldachów (poza sezonem można użyć mrożonych) 

Składniki na ciasto:
Mąka pszenna typ 500 – 200 g
Masło – 100 g
Jogurt lub śmietana – 1 łyżka
Sól – 1/2 łyżeczki (opcjonalnie)
Suszone pomidory w oleju roślinnym – 3-4 łyżki stołowe posiekanych

Przygotowanie ciasta

Mąkę wymieszaj z solą, dodaj posiekane masło i palcami wcieraj w mąkę do momentu aż będzie przypominała mokry piasek.

Dodaj jogurt lub śmietanę oraz drobno posiekane suszone pomidory, a następnie szybko zagnieć ciasto. Zależnie od tego ile masz czasu możesz przygotować tartę od razu lub rozłożyć pieczenie na kilka etapów.

I sposób

Ulep kulę, zawiń w folię przeźroczystą i schowaj do lodówki na pól godziny lub dłużej, Pokrój ciasto w plastry i wylep silikonową formę na tartę lub formę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformuj jak najwyższy brzeg i dociśnij go do ścianek.

II sposób

Wyklej przygotowanym ciastem silikonową formę na tartę lub formę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformuj jak najwyższy brzeg i dociśnij go do ścianek. Pozostaw ciasto w lodówce do schłodzenia na ok. 1/2 h. Przykryte folią może tak pozostać w lodówce kilka godzin w oczekiwaniu na kolejny etap.

III sposób

Po przygotowaniu ciasta, chociaż nieco niezgodnie ze sztuką, możesz od razu przejść do kolejnego etapu i wykleić ciastem formę i podpiec w piekarniku. Następnie nałożyć farsz  i całkowicie pominąć przechowywanie w lodówce.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni.

Ciasto w formie nakłuj widelcem i przykryj dokładnie papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut, a następnie odkryj i piecz kolejne 10 minut – aż ciasto się lekko zarumieni. W międzyczasie przygotuj farsz.

Przygotowanie farszu

Pokrzywę dokładnie umyj pod bieżącą wodą,  przelej na sicie lekko przestudzonym wrzątkiem, a następnie posiekaj.

W międzyczasie wymieszaj serek z jogurtem i z jajami na jednolita masę  Dodaj posiekaną pokrzywę oraz odcięte od zielonych części kwiaty czarnego bzu.  Dopraw całość do smaku solą, pieprzem oraz świeżą, posiekaną papryczką chili lub chili w płatkach, a następnie rozłóż równomiernie na podpieczonym cieście. Masa będzie dość płynna.

Piecz całość w piekarniku ok 30 minut.

Wierzch tarty ma się lekko zarumienić, a farsz zestalić. Podawaj na ciepło lub na zimno. Przed podaniem możesz posypać ulubioną posiekana zieleniną. Smacznego!

Wskazówka

Po sezonie pokrzywę możesz zastąpić szpinakiem.

Jeśli brakuje świeżych lub mrożonych kwiatów czarnego bzu możesz je zastąpić innym ulubionym składnikiem, który pasuje do szpinaku czy pokrzywy, a jest w zasięgu ręki.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *