Chyba napiszę poradnik MOJE SPOSOBY NA KREATYWNOŚĆ w kuchni…
Kilka dni temu pisałam na Instagramie o wykorzystaniu resztek zastanych w lodówce, a dzisiaj dla odmiany kolejny sposób, czyli radzenie sobie w kuchni w przypadku braku składników. Kiedy dzieci były małe narzekałam, że trudno jest mi zapanować nad wieloma rzeczami, ale teraz widzę, że nad lodówką akurat było mi zapanować łatwiej.
Na przykład kilka dni temu wróciłam do domu późnym wieczorem z myślą o upieczeniu chlebka bananowego, bo jeszcze chwila i dojrzałe banany byłyby do wyrzucenia, a kiedy zaczęłam wyjmować na blat pozostałe składniki, okazało się, że jajek brak, chociaż rano jeszcze były w lodówce.
Cóż pozostaje w takich sytuacjach – pozłościć się na domowników i zrezygnować z pieczenia albo uruchomić wyobraźnię. Upiekłam więc więc wegański chlebek bananowy – ciasto bez mąki, jajek i masła…
Żartowałam – najzwyklejszą mąkę pszenną dodałam, ale wygląda na to, że poza jajkami i masłem chyba chlebkowi niczego nie brakowało, bo upiekłam go eksperymentalne wieczorem, a kiedy wstałam rano – tyle go zostało co na zdjęciach… i tak można coś zaplanować… kawa i popołudniowe ciasto stanęło więc pod znakiem zapytania, ale za to jest przepis!
Więcej szybkich i łatwych przepisów oraz wiele inspiracji znajdziesz w mojej książce Mamucie Przysmaki, przepisy na jesień, zimę i przedwiośnie. Zapraszam!
3-5 dojrzałych bananów (około 500 g w skórkach)
1/2 kubka musu jabłkowego (2-3 jabłka)
100 g oleju kokosowego
1/2 kubka cukru
1 i 3/4 kubka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
WYKONANIE
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Przygotuj keksówkę wielkości około 8 x 25 cm (wyłóż ją papierem do pieczenia)
Banany obierz ze skórki i rozgnieć dokładnie widelcem (nie miksuj). Jabłka obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i zmiksuj/zblenduj dokładnie na mus, ewentualnie możesz je zetrzeć na drobniutkiej tarce. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą.
Olej kokosowy zblenduj z cukrem, dodaj mus jabłkowy i wymieszaj ręcznie lub mikserem. Dodaj również mąkę, dokładnie wymieszaj, a na koniec dodaj rozgniecione banany i wymieszaj szpatułką.
Przełóż ciasto do przygotowanej keksówki i wstaw do nagrzanego piekarnika na około 1 godzinę. Sprawdź patyczkiem czy jest upieczone (patyczek ma być suchy).
Wegański chlebek bananowy gotowy, pozwól mu wystygnąć, jest pyszny!
WSKAZÓWKI
Taki chlebek świetnie smakuje z domową konfiturą i może zastąpić pieczywo.
Olej kokosowy można zastąpić masłem i zrobić tym sposobem równie pyszny chlebek niewegański.
1 jajko można zastąpić 1/4 kubka musu jabłkowego.
Im bardziej dojrzałe będą banany, tym chlebek będzie miał ciemniejszy, piękny kolor – do złudzenia przypominający piernik.
Dodaj komentarz