Persymona na śniadanie

wpis w: Śniadania | 0

image

Na pierwszą  słodką sobotę nowego roku przygotowałam śniadanie – marzenie, o pięknym imieniu persymona, hurma, szaron czy też kaki – jak kto woli. Do niedawna tylko nieśmiało na kaki spoglądałam i jakoś nie byłam do niego  przekonana. Jakiś czas temu pani, u której regularnie kupuję warzywa, zachęciła mnie do spróbowania…i zachwyciłam się…Pomyśleć, że niektórzy mają drzewo rodzące kaki w ogródku tak jak my mamy jabłonkę, a ponieważ mówi się, że jest to owoc zdrowszy od jabłka i na dodatek bardzo smaczny – trochę  im zazdroszczę…

Hurma jest rodzajem drzewa lub krzewu  tropikalnego z rodziny hebankowatych obejmującym wiele gatunków, różniących się zarówno wyglądem, jak i właściwościami owoców. U nas dostępna jest hurma kaukaska – znana od stuleci w Chinach – aktualnie uprawiana  także w Europie w rejonie Śródziemnomorskim. Owoce hurmy kaukaskiej, przypominają z wyglądu  pomidory, smakują jak śliwki, są jagodami, występują pod nazwą handlową kaki, a nazywane są  persymoną, czyli pokarmem Bogów:-)

Na stronie www.poradnikzdrowie.pl przeczytałam, że kaki jest źródłem witaminy A i C, wapnia, żelaza oraz błonnika, zawiera również antyoksydanty.  Korzystnie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, w medycynie chińskiej stosuje się owoc kaki do obniżenia ciśnienia a nawet do leczenia nowotworów, Tak więc samo zdrowie! Pamiętajmy jednak, że jest dość kaloryczne (owoc o wadze 250 g to  175 kcal).

image

Dla jednej osoby:

Owoc kaki 1/2
Suszone śliwki – kilka sztuk
Kasza jaglana – 3 łyżki ugotowanej kaszy
Jogurt naturalny – 2-3 łyżki

Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu zamieszczonego tutaj. Do ok. 3 łyżek ugotowanej kaszy dodajemy kilka suszonych śliwek, pokrojonych wzdłuż na mniejsze cząstki oraz pokrojony w kostkę owoc kaki. Możemy dodatkowo dodać 2-3 łyżki jogurtu naturalnego. Śniadanie jest szybkie, łatwe do przygotowania i wartościowe. Wygląda pięknie, a smakuje jeszcze piękniej:-)

 

image

 

P.S.
Przygotowane wieczorem do szczelnie zamykanego pojemnika świetnie się sprawdza jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *