Przyszedł mi do głowy pomysł na pyszne maślane ciastka z makiem. Chciałam sprawdzić, czy mogą zastąpić pierniczki, tak na wszelki wypadek gdyby pierniczki przeznaczone na choinkę zniknęly przed czasem…
Słodko-słone maślane ciasteczka z makiem okazały się bardzo łatwe do upieczenia i pyszne. W ładnym pudełku można je podarować jako upominek.
Niestety, to one nie dotrwały aby powiesić je na choince, były zbyt smaczne do kawy…
Można je z wierzchu obtoczyć makiem lub nie. Jeśli zdecydujesz aby ciasteczka powiesić na choince, to dodatkowy mak nie jest wskazany, niestety nie jest to brokat…
Składniki
Mąka pszenna luksusowa – 250 g
Cukier drobny do wypieków – 75 g
Masło – 175 g
Sól najlepiej morska lub himalajska – 2 szczypty
Mak niebieski – 3 łyżki stołowe
Dodatkowy mak do obtaczania – opcjonalnie
Nagrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.
Wymieszaj w misce mąkę z cukrem, makiem i solą, dodaj masło i wyrób ciasto na gładką masę. Następnie włóż je między dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm – najcieniej jak się da, aby dobrze trzymały formę.
Foremką lub kieliszkiem wycinaj okrągłe kształty, a następnie podważając szpatułką usuń nadmiar ciasta. Możesz rownież ciasteczka obtoczyć z wierzchniej strony w maku, a następnie ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika i piecz około 17 minut – tylko do lekkiego zarumienienia. Jeśli ciasteczka skleiły się podczas pieczenia, od razu po wyjęciu z piekarnika oddziel je nożem. Pozostaw na blasze do wystygnięcia i stwardnienia.
Jeśli chcesz ciastka z makiem powiesić na choince. od razu po upieczeniu zrób dziurki grubszą stroną patyczka do szaszykow lub twardą rurką do napojów.
Z podanych proporcji wychodzi około 20 – 30 szt., zależnie od wielkości i grubości ciastek.
Dodaj komentarz