Jeśli tylko lubisz czekoladę, dynię i chilli mam coś dla Ciebie. Przepyszne jesienne brownie, intrygujące smakiem i wyglądem. Niesamowicie wilgotne w środku, lekko pikantne, z dodatkiem odrobiny soli, która podkreśla czekoladowy smak. Ja się zakochałam…najpierw w cieście czekoladowym, potem w dyni piżmowej, a to połączenie przyszło już do mnie naturalnie i uważam je za bardzo udane. Rozgrzewające ciasto czekoladowe z dynią i chilli nie tylko pięknie wygląda, ale równieź znakomicie smakuje. Bardzo polecam na chłodny listopadowy weekend.
Składniki na ok. 8 porcji:
Ciasto:
Gorzka czekolada – 1 tabliczka (100g)
Masło – 1/2 kostki (100g)
Jaja – 3 duże szt
Mąka – 3 łyżki stołowe (50g)
Cukier biały lub trzcinowy – 1/2 kubka
Sól – szczypta
Chilli w proszku lub płatkach – 1/4 łyźeczk
Dynia:
Mała dynia piżmowa – 250 g po upieczeniu
Cynamon – 1 łyźeczka
Oliwa – 3 łyżki
Sól – 1/4 łyźeczki
Miód – 2 łyżki
Sok wyciśnięty z pomarańczy 2-3 łyźki (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE DYNI
Nastaw piekarnik na około 180 stopni.
Dynię przekrój w poprzek w miejscu gdzie się zwęża, obierz, przekrój wzdłuż i łyżką wybierz pestki. Pokrój w grube półplastry, ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Osól lekko, skrop oliwą i posyp cynamonem. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na około godzinę. Na 5-10 minut przed końcem polej miodem i wyciśniętym sokiem z pomarańczy. Po upieczeniu dynia ma być miękka i szklista. Przestudź ją lekko, odsącz i pokroj w grubą kostkę. Do ciasto zuźyjesz około 250 g.
PRZYGOTOWANIE CIASTA
Nagrzej piekarnik do 200 stopni.
Rozpuść masło wraz z pokruszoną czekoladą, najlepiej w miseczce lub garnku umieszczonym nad gotującą się wodą.
Wąską prostokątną blaszkę (wielkość ok. 15 cm x 30cm) wyłóż papierem do pieczenia.
Blenderem z końcówką do piany lub mikserem ubij jaja z cukrem na puszystą i gęstą masę. Delikatnie dodawaj przesianą mąkę i lekko wymieszaj. Na koniec dodaj przestudzoną (!) masę czekoladową i ponownie wymieszaj. Dopraw szczyptą soli i chilli. Ciasto wylej na blaszkę, następnie rozłóż równomiernie kawałki upieczonej i pokrojonej dyni wciskając je nieco do środka.
Wstaw blaszkę do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piecz ok. 20-25 minut. Na wierzchu wytworzy się jaśniejsza popękana skorupka. Gdyby ciasto było jeszcze niezwiązane w środku, dopiecz je kolejne kilka minut kontrolując aby nie przypalić wierzchu ewentualnie pozostaw je lekko lejące do całkowitego wystudzenia. Będzie wówczas bardziej wilgotne w środku.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i przestudź. Posyp z wierzchu cukrem pudrem, a następnie pokrój w kwadraty i podawaj.
Dodatkowa wskazówka
Nadmiar upieczonej dyni możesz wykorzystać w rożny sposób. Na przykład rozgnieć duźe kawałki widelcem, dodaj jogurt naturalny, miód oraz pastę sezamową tahini i przygotuj pyszną pastę do pieczywa.
Dodaj komentarz