Za mną upalny kocioł miejskich myśli. Ze spokojem przyjmuję nadchodzącą jesień. Lubię chłodne, słoneczne poranki i ogrzane ciastem wieczory. W szarości za oknem i wietrznych, deszczowych dniach widzę przestrzeń, której nie ma lato. Przytulam się do astrów w wazonie i ciepłego mruczenia kota. Chcę bardziej. Słoneczne morele i dojrzałe śliwki są jak wrzesień. Mieszam kolory lata i jesieni. Okruchy ciepłych chwil razem na deser mają niezwykły smak.
Składniki na formę prostokątną wielkości 25×35 cm (ok. 20 porcji)
Mąka jasna orkiszowa lub pszenna typ 500 – 400 g
Cukier – 2 x 100 g (do ciasta i do piany z białek)
Masło – kostka 200 g
Jaja – 3 szt.
Proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
Morele i śliwki – łącznie ok. 1 kg
Bułka tarta – 1 łyżka stołowa
Cukier puder – 1 łyżka stołowa
Szczypta soli
Oddziel białka od żółtek. Do dużej miski wsyp mąkę, cukier (pierwsza porcja 100 g), proszek do pieczenia i dużą szczyptę soli. Dodaj pokrojone w małą kosteczkę masło i siekaj całość nożem. Następnie rozcieraj w rękach, dodaj żółtka i krótko zagnieć aby składniki połączyły się ze sobą. Ulep walec i wstaw w plastikowym worku do lodówki na ok. 1/2 godziny.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Trochę więcej niż połowę ciasta zetrzyj na grubej tarce do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Dno formy ma być przykryte równomierną warstwą ciasta. Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz aż się lekko zarumieni (ok 15 – 20 minut). Druga część ciasta schowaj ponownie do lodówki lub zamrażalnika.
W międzyczasie umyj, osusz i wypestkuj owoce.
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodaj ok. 100 g cukru (druga porcja).
Wystaw z piekarnika podpieczony spód, oprósz go bułką tartą i ułóż owoce miąższem do góry tak, aby cała powierzchnia ciasta była nimi pokryta.
Następnie na warstwę moreli wymieszanych ze śliwkami, wyłóż ubitą na sztywno pianę z białek i zetrzyj na tarce/rozkrusz resztę ciasta. Piecz całość ok. 30 minut do równomiernego zarumienienia się kruszonki – trzeba zaglądać do piekarnika.
Wierzch ciasta po upieczeniu można dla ozdoby posypać cukrem pudrem.
Wrześniowe ciasto z morelami i śliwkami gotowe!
Wskazówka
Do ciasta możesz użyć tylko śliwek lub tylko moreli, ale mieszane owoce dają niezwykły smak i zachęcam Cię bardzo do wypróbowania.
Gdyby po dodaniu żółtek ciasto nie lepiło się wystarczająco, dodaj łyżkę gęstej śmietany 18 %.
Małgosia
Całusy!