Są takie składniki, które zawsze warto mieć w domowych zapasach. Dzięki nim, w razie potrzeby, z łatwością można wyczarować coś pysznego. I tak na przykład wystarczy mieć w domu gorzką czekoladę, serek mascarpone i kakao, aby w krótkim czasie przygotować domowe trufle.
Składniki podstawowe na ok. 20 trufli:
Gorzka czekolada – 100 g
Serek mascarpone – 100 -125 g
Kakao do obtoczenia
Ewentualne dodatkowe składniki do wyboru:
Ulubione przyprawy np. chili, zatar
Suszone owoce i orzechy np. śliwki, morele, orzechy laskowe
Alkohol do wyboru np. amaretto, miód pitny, rum – ok. 2 łyżeczki
W metalowej miseczce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą rozpuść tabliczkę czekolady.
W niewielkim naczyniu, za pomocą końcówki do ubijania piany, roztrzep przez krótką chwilę serek mascarpone. Następnie dodaj ostudzoną czekoladą i zmiksuj szybko do momentu aż obie warstwy równomiernie się połączą.
Sposób I
Tak przygotowaną masę wstaw na godzinę do lodówki, a następnie łyżeczką formuj trufle, obtaczaj w kakao i odkładaj na tacy wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe trufle pozostaw ponownie w lodówce do schłodzenia.
Sposób 2
Z masy uformuj prostopadlościany lub długie walce o średnicy ok. 2-3 cm, ułóż je na papierze do pieczenia i wstaw na ok. 1 h do lodówki do schłodzenia. Następnie pokrój w poprzek, formuj dowolnego kształtu trufle (kulki, sześciany itp.) i obtaczaj je w kakao.
Sposób 3
Do masy podstawowej lub jej części możesz dodać ulubione przyprawy i postępować zgodnie z w/w punktem 1 lub 2.
Sposób 4
Do masy lub jej części, aby była bardziej plastyczna i aromatyczna, dodaj 2-3 łyżeczki alkoholu, masę wymieszaj i dodaj do niej suszone owoce lub orzechy, w takiej ilości, aby były w całości pokryte czekoladą. Następnie obtaczaj je w kakao i pozostaw w lodowce do schłodzenia. Śliwki w czekoladowej masie są świetne!
Sposobów może być jeszcze wiele, zapewne do nich kiedyś wrócę. Własnoręcznie przygotowane trufle, ładnie zapakowane do pudełka lub słoiczka, mogą nie tylko zaspokoić zachciankę na słodkie, ale również mogą być miłym upominkiem na różne okazje.
Można je kilka dni przechowywać w lodówce.
P.S.
Dodając do masy suszone owoce przygotujesz więcej niź 20 sztuk.
Viola
Małgorzata, nie tylko wyglądają…niestety:-)
Małgorzata
I jak tu dbać o linię :)… wyglądają PYSZNIE!!!! Pozdrawiam