Kremowa tarta z białą czekoladą i płatkami róż na Dzień Matki. Przygotowując ją wiele myślałam o mojej mamie. Z każdym rokiem rozumiem więcej.
Płatki róż i ciepłe majowe myśli
Miłość bezgraniczna i wdzięczność
Czas się zatrzymuje
Składniki na formę o średnicy ok. 21 cm (8 niewielkich porcji):
CIASTO:
Mąka orkiszowa typ 720 lub 500 – 125 g (można zastąpić mąką pszenną)
Masło – 75 g
Cukier puder – 1 płaska łyżka stołowa
Żółtko – 1 szt.
Szczypta soli
MASA:
Biała czekolada – 100 g
Śmietanka 30% lub 36% – 50 – 60 ml
Mascarpone – 250 g
Suszone pączki róż i świeża mięta do ozdoby
Płatki migdałowe – 4-5 łyżek (opcjonalnie)
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Żółtko oddziel od białka i wymieszaj z 1 łyżką zimnej wody. Z mąki, cukru pudru, masła oraz żółtka z wodą szybko zagnieć ciasto. Możesz to zrobić ręcznie lub mikserem.
Ciasto rozłóż w niewielkiej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Wylep całą formę i uformuj nieco wyższy brzeg. Możesz schłodzić ok. pół godziny w lodówce, ale nie jest to konieczne.
Następnie przykryj kawałkiem papieru do pieczenia i piecz ok. 15 minut w nagrzanym piekarniku, następnie ściągnij papier i piecz do zarumienienia kolejne 10 -15 minut.
W międzyczasie na suchej, rozgrzanej patelni upraż migdały. Rozkrusz kilka suszonych pączków róży na drobne cząstki (1-2 łyżeczki).
Jak ciasto wystygnie zagotuj śmietankę, pokrusz do niej białą czekoladę i dokładnie rozpuść na bardzo małym ogniu. Przestudź i zanim ponownie zastygnie dodaj stopniowo do serka mascarpone i wymieszaj. Następnie zmiksuj krótko z mascarpone używając końcówki do ubijania piany.
Masę wyłóż na ostudzone kruche ciasto, posyp aromatycznymi płatkami róż i ewentualnie uprażonymi i przestudzonymi płatkami migdałów (polecam). Wstaw całość do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem ozdób pączkami róż i listkami mięty.
Dodaj komentarz