Bardzo lubię poczciwe chili con carne; jest szybkie, smaczne i energetyczne. Doskonale smakuje w taki zimowy dzień jak dziś. Przygotowane w większej ilości świetnie nadaje się również na przyjęcie.
Przepis na 4-6 porcji:
Mięso mielone wołowo – wieprzowe 60 dag
Cebula 1-2 sztuki
Czosnek 2-3 ząbki
Papryka 2-3 sztuki
Fasola – 1 puszki
Kukurydza – 1 puszka
Pomidory – 1 karton/puszka pomidorów najlepiej pokrojonych w kostkę
Koncentrat pomidorowy mały – 1 sztuka
Olej do smażenia
Przyprawy: papryka słodka, papryka chili, sól, pieprz, czosnek lub gotowa przyprawa meksykańska.
Ser żółty starty do posypania (niekoniecznie)
Natka pietruszki do ozdoby
Zmielone mięso podsmażamy na patelni 5-10 minut mieszając co jakiś czas aż równomiernie zmieni kolor, doprawiamy w/w przyprawami i przekładamy do większego garnka. Aby zyskać na czasie, podczas smażenia mięsa, na drugiej patelni smażymy pokrojone w drobną kostkę warzywa: cebulę, czosnek, paprykę i dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy odcedzoną fasolę i kukurydzę oraz pomidory. Rozcieńczamy przegotowaną wodą do konsystencji, którą chcemy uzyskać, doprawiamy i dusimy wszystko razem 5-10 minut co jakiś czas mieszając.
Przed podaniem posypujemy startym żółtym serem i posiekaną natką pietruszki. Moim zdaniem chili con carne smakuje najlepiej z chlebem, ale w wersji bardziej oszczędnej możemy je zrobić gęstsze i podać z ryżem.
P.S.
– Możemy zmodyfikować klasyczne chili con carne dodając do duszonych warzyw, pokrojoną w kostkę cukinię, miąższ z bakłażana, marchewkę – wybrane warzywo lub wszystkie razem.
– Proporcje składników możemy zmieniać zależnie od upodobania wykonując chili con carne albo carne con chili:-)
– Chili con carne dobrze się przechowuje w lodowce (2-3 dni), a nadmiar można zamrozić i wykorzystać wtedy, kiedy nie mamy czasu na gotowanie.
Viola
Dziękuję za informację. Wprawdzie inne źródła, na przykład anglojęzyczna Wikipedia, podają również Meksyk, ale mniejsza o to; najważniejsze jest to, że chili con carne jest smacznym daniem.
Renata
Nie ma czegoś takiego jak klasyczne chili con carne. Ponoć oryginalne to tylko mięso i papryczki.
podaję za http://hotchillismaki.blogspot.com/2011/11/chili-con-carne.html
“danie to tak naprawdę nie pochodzi z Meksyku!!! Jest ono zarejestrowane jako oficjalna potrawa stanu Teksas i stanowi tym samym jeden z elementów kuchni Tex-Mex. Oczywiście jego korzenie wywodzą się z Meksyku (trzeba pamiętać, że Teksas był kiedyś jego częścią). Nie zmienia to jednak faktu, że chili con carne swoją sławę zyskało dzięki amerykańskim sieciom gastronomicznym i jest daniem bardziej popularnym w USA niż w Meksyku”
Viola
A mnie zrobilaś smaka na tortille, ale te gotowe nie za bardzo mi smakują. Chyba się nauczę robić:-)
Viola
Tak, przepis jest szybki i bardzo smaczny. Panowie bardzo lubią:-)
Jest jeszcze trochę potraw z mielonego mięsa, tak więc coś się systematycznie będzie pojawiać:-)
Anna Protas
Super idealny przepis dla mnie, bo właśnie się zastanawiałam co zrobić z kulkami mielonego mięsa, które zalegają mi w zamrażalniku. Ileż można jeść kotlety i pulpety! Dziękuję 🙂
Magda - Dobrze Zorganizowana
Robię coś bardzo podobnego, tylko u nas nazywa się to zupa meksykańska 🙂 Nie dodaję jedynie kukurydzy, ewentualnie tylko moim mężczyznom (już na talerzu) 😉
Często też odparowuję wodę (lub gotuję z mniejszą ilością) i zawijam w podgrzane tortille. Mniam.
Zrobiłaś mi smaka – chyba zrobię w przyszłym tygodniu