Najlepsze burgery jadłam kilka lat temu w jednej z bostońskich restauracji. Nie wiem na czym polegał ich fenomen, czy faktycznie na wyjątkowości wołowiny, czy też na przemiłej atmosferze tamtego wieczoru. Być może znałabym teraz odpowiedź, gdybym wtedy nie skusiła się na apetycznie wyglądającą, chrupiącą, zieloną papryczkę, która okazała się zadziwiająco ostra…potem już niewiele czułam…
Pamiętam również wyjątkowy smak burgerów, które smażyliśmy na ruszcie kilkanaście dni później, kiedy przygotowywaliśmy pospiesznie rodzinną obiadokolację na polu namiotowym położonym nad jeziorem, w lesie, “blisko” Sequoia and King’s Canyon National Park w Kaliforni. Obiadokolację przygotowywaliśmy i zjadaliśmy pospiesznie w obawie przed spotkaniem z niedźwiedziem. Na widok solidnych, metalowych skrzyń, do których mieliśmy chować jedzenie i wszystko co je przypomina, cierpła mi skóra. Spotkania z niedźwiedziem na szczęście nie było, a burgery, choć kupione w jedynym w okolicy, zwyczajnym markecie, okazały się pyszne.
Długo nie rozumiałam ludzi, którzy zachwycali się smakiem burgerów. Od tamtej pory dołączyłam do ich grona i uważam, że od czasu do czasu, świeży burger z wołowiny z pewnego źródła, nie jest zły.
Nie jest zbytnio odkrywcze, ale prawdziwe, że smak burgerów zależy od jakości wołowiny, jej przyprawienia i długości smażenia. Istotne również jest to, aby nie wyrabiać mięsa zbyt długo, robi się wtedy mniej soczyste.
Jeśli szukasz przepisu jak przygotować smaczne, domowe burgery znajdziesz go poniżej. Jest wielokrotnie wypróbowany, ale bułeczki upiekłam po raz pierwszy.
Składniki na 4-6 sztuk:
Wołowina zmielona, np. ładna pieczeniowa – 600 g
Cebula – 1 średnia sztuka
Czosnek – 3-4 małe ząbki
Lubczyk świeży – 1-2 gałązki
Natka pietruszki – 1/2 małego pęczka
Sól, pieprz świeżo zmielony do smaku – 3/4-1 łyżeczka soli i 1/4 łyżeczki pieprzu
Olej do smażenia – 1-2 łyżeczki do wysmarowania patelni grillowej
Dodatkowo liście sałaty masłowej, 2-3 pomidory, 1-2 ogórki świeże, konserwowe lub kiszone, cebula, natka pietruszki oraz oliwa.
Ewentualnie składniki na sos ziołowo-jogurtowy: jogurt grecki lub naturalny, koperek, natka pietruszki lub kolendry, płatki chili, sól, sok z cytryny.
Bułki – 4-6 sztuk, przepis na domowe bułki jest TUTAJ
30-40 minut wcześniej wstaw do pieczenia bułki, ziemniaki lub pataty.
Przygotuj dodatki warzywne do bułki lub wykonaj sałatkę. Przygotuj również sos jogurtowy.
Drobniutko posiekaj cebulę i czosnek lub użyj do tego małego blendera. Posiekaj zioła. Dodaj w/w składniki oraz przyprawy do mięsa, szybko całość wymieszaj, najlepiej ręką i uformuj z pomocą szerokiego noża równe burgery; 4-6 sztuk zależnie od wielkości.
Rozgrzej nasmarowaną olejem patelnię grillową i smaż burgery po ok. 3 minuty z każdej strony, zależnie od stopnia wysmażenia jaki chcesz uzyskać.
Podawaj burgery w bułce z warzywami oraz sosami lub z sałatką i ziemniakami, wyszorowanymi i pieczonymi razem z przyprawami (rozmarynem lub ziołami prowansalskimi i solą) i oliwą w piekarniku (w 200 stopniach Celsiusza).
Przepis na pyszne, domowe bułki do burgerów znajdziesz TUTAJ
Uwagi dodatkowe
Bułki możesz upiec wcześniej i przekrojone podgrzać w piekarniku tuż przed podaniem.
O wołowinę zawsze radzę się sprzedawcy, aby była jak najlepsza NA BURGERY, czyli świeża, grubo zmielona i z odrobiną tłuszczyku.
Dodaj komentarz