Po długim weekendzie mam dużo energetycznych pomysłów. Na dzisiaj proponuję farfalle z kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpInakiem w białym winie. Danie szybkie ale niespieszne i przepyszne.
Dla 4 osób:
1 podwójny (duży) filet z kurczaka
Opakowanie makaronu farfalle
Suszone pomidory (garść)
Kilka garści liści świeżego szpinaku
Łyżka oliwy
Przyprawy np. sól, pieprz, czosnek
Białe wino stołowe ok. 100 ml (niekoniecznie)
Pestki prażonej dyni lub slonecznika do posypania
Nastawiam wodę na makaron i gotuję farfalle al dente, zgodnie z przepisem zamieszczonym na opakowaniu. W międzyczasie na łyżce oliwy podsmażam pokrojony w ok. 2 cm kostkę filet z kurczaka doprawiony np. solą, pieprzem i czosnkiem. Po ok 15-20 minutach dorzucam pokrojone suszone pomidory, podlewam niewielką ilością bialego wina stołowego i kilka minut duszę wszystko razem. Na tym etapie można dorzucić swieże liście szpinaku, ale ponieważ szpinak duszony szybko znika mozemy zamiast tego wymieszać makaron z kurczakiem i szpinakiem w misie a następnie rozłożyć na talerze. Na koniec można posypać farfalle prażonymi nasionami dyni lub słonecznika.
Polecam z białym winem.
Viola
Polecam, tylko ostrożnie jeśli mała również lubi kluchy:-)
Jola (Na Łysej Górze)
Uwielbiam kluchy!!! Jeszcze nigdy jednak nie kombinowałam ich w wersji z winem. Na pewno spróbuję:)