Indyk z pieczonymi warzywami, to szybkie, a zarazem smaczne danie pozwalające wykorzystać młode buraczki, które pozostały na przykład po przygotowaniu tarty botwinkowej, czy sałatki z botwinką. Danie jest tak szybkie, łatwe, a przy tym smaczne, że można do niego wracać specjalnie kupując młode buraczki. Nie będę ukrywać, że tutaj, to właśnie buraczki, odgrywają główną rolę.
Dla 4 osób:
Mlode buraczki – 2 pęczki
Marchew – minimum 4 duże sztuki
Młode ziemniaki – ok. 12 średnich sztuk
Filet z indyka – ok. 60 dag (na tzw. kotlety, a nie gulasz)
Koperek – 1/2 pęczka do posypania
Oliwa, ocet balsamiczny, sół, pieprz, czosnek, papryka, zioła prowansalskie.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Ziemniaki porządnie wyszoruj i ugotuj w mundurkach (ok. 30 minut), dodając kilka minut orzed zakończeniem gotowania sól (ok. 1/2 łyżki stołowej).
Natłuść oliwą naczynie do pieczenia (brytfankę, tartownicę itp.)
Buraki wyszoruj, odetnij ewentualne korzonki, przy czym możesz pozostawić koniuszki botwinkowych łodyżek, ponieważ i dobrze wyglądają, i dobrze smakują. Całość dokładnie jeszcze raz opłukaj, pokrój na ćwiartki i wrzuć do przygotowanego do pieczenia naczynia.
Marchewki wyszoruj, moźesz je oskrobać, ale w przypadku młodych warzyw nie jest to konieczne. Następnie pokrój w grube słupki, oprósz solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i dorzuć do buraków.
Przygotowane do pieczenia warzywa skrop oliwą i wstaw do nagrzanego do ok. 200 stopni piekarnika na ok. 35 minut.
W międzyczasie przygotuj mięso; umyj je, pokrój w plastry ok. 1.5 cm, przykryj folią do żywmości i ubij delikatnie z obu stron (podobnie jak na kotlety). Dopraw z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem i papryką ostrą lub łagodną. Możesz również dodatkowo skropić mięso octem balsamicznym i oliwą. Tak przygotowane mięso w razie potrzeby możesz przechowywać dzień lub dwa w lodówce oszczędzając w ten sposób czas.
5-10 minut przed zakończeniem pieczenia warzyw oraz jak ziemniaki już będą ugotowane i odcedzone, rozgrzej patelnię, najlepiej grillową i smaź mięso z obu stron do zarumienienia po ok. 4-5 minut.
Podawaj mięso z warzywami posypanymi koperkiem. Jeśli ziemniaki były gotowane, aby nie były suche, moźesz dodatkowo podać do nich odrobinę masła lub oliwy. SMACZNEGO!
P.S.
Jeśli przygotowujesz danie dla mniejszej liczby osób, albo nie potrzebujesz gotować tylu ziemniakow, to wówczas ziemniaki możesz porządnie wyszorować, pokroić w plastry, czy ósemki, doprawić solą, czosnkiem, skropić oliwą i upiec w tym samym naczyniu razem z burakami i marchewką.
Indyka możesz przygotować/zamarynować w przyprawach dzień lub dwa wcześniej i przechowywać w lodówce.
Gdyby się zdarzyło, że zakupione mięso nie da się pokroić w plastry tylko w kostkę, wówczas na patelni z odrobiną oliwy ugrilluj kawałki doprawionego indyka (po ok. 4 minuty z dwóch stron).
Viola
Cieszę się, że ostatecznie smakowało, ja często warzywa zostawiam połtwarde, oczywiście oprócz ziemniaków:-), ale 40 minut wystarczało aby warzywa były gotowe. Może to też byc kwestią piekarnika. Również pozdrawiam!
Wanda
Wyglądało tak ładnie i zdrowo, że zdecydowałam się zrobić. Musiałam dłużej piec 🙁 bo warzywa były twarde. Ziemniaki dodałam do buraczków i marchewki, (buraczki jadłam pierwszy raz w życiu, no i w takiej postaci to zjem jeszcze). Jestem bardzo zadowolona i dziękuję za przepis. Pozdrawiam.
Viola
Zazdroszcze ogrodu i świeżych warzyw, zapewne ekologicznych.
Ewa
Wygląda pysznie! Uwielbiam świeże, młode warzywa. W moim ogrodzie mam ich mnóstwo.
Dzięki za inspirację :).