Kapusta chińska smażona
Na okazałą kapustę chińską natknęłam się w moim ulubionym warzywniaku, a przepis podpowiedziała mi pani sprzedawczyni. oczywiście jest szybka i i łatwa do przygotowania; z pieczonymi ziemniakami smakuje po prostu doskonale.
Przepis dla 4 osób:
Kapusta chińska – 1 duża sztuka ok. 80 dag
Kiełbasa – ok. 50 dag
Marchewka – 1-2 sztuki
Cebula 1-2 sztuki
Olej rzepakowy – 2 łyżki
Przyprawy: sól, pieprz, chili, sok z cytryny
Ziemniaki – ok. 1 kg
Olej rzepakowy – 3 łyżki
Przyprawy: sól, czosnek, rozmaryn
ZIEMNIAKI PIECZONE Z ROZMARYNEM
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Obrane i umyte ziemniaki kroimy w cząstki lub kostkę i wrzucamy do naczynia żaroodpornego obficie nasmarowanego oliwą lub olejem rzepakowym. Ziemniaki doprawiamy solą, czosnkiem i rozmarynem, a następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut.
KAPUSTA CHIŃSKA SMAŻONA
Marchewkę obieramy i kroimy w niezbyt grube słupki, cebulę obieramy, kroimy w półtalarki lub piórka i szklimy delikatnie na rozgrzanym na patelni oleju. Po pół minuty dodajemy marchew i delikatnie dusimy kilka minut co jakiś czas mieszając. W międzyczasie dokładnie myjemy (pojedynczo) liście kapusty, odcinamy zgrubiałe końcówki, a pozostałe części szatkujemy w paseczki i wrzucamy na patelnię do półtwardej marchewki. Doprawiamy całość solą, pieprzem i dusimy ok. 5-7 minut. Krócej dusimy kapustę jeśli chcemy zachować jej piękne zielone liście. Jeśli jednak je podusimy dłużej aż będą miękkie, stracą na wyglądzie. Dusząc kapustę mieszamy ją co jakiś czas, podlewamy wodą, żeby się nie przypaliła. Możemy na koniec doprawić papryczką chili i sokiem z cytryny, zwłaszcza jeśli kapusta ma gorzkawy smak.
Kapustę chińską smażoną z kiełbasą w najprostszy sposób możemy podać z pieczywem, ale doskonale smakuje z chrupiącymi, pieczonymi ziemniakami, których przygotowanie opisane jest wyżej.
P.S.
Kapustę chińską możemy zastąpić pekińską lub młodą kapustą, która już za niedługo będzie dostępna.
Dodaj komentarz