Przez większą część stycznia pisałam codziennie na facebooku o jednej małej rzeczy, którą możemy zrobić dla swojego zdrowia, korzystając z tego co mamy akurat pod ręką. Tematu absolutnie nie wyczerpałam. Zamierzam do niego wracać i kontynuować już na swój prywatny użytek, ale oczywiście z pożytkiem dla czytelników Mamucich Przysmaków. Pisząc na facebooku o jednej małej rzeczy na końcu wymieniłam kasze. Choć zgromadziłam w domu niezłą kolekcję, to mam poczucie, że nie w pełni wykorzystuję ich potencjał. Owszem, jesienią i zimą niemal codziennie korzystam z dobroci kasz i przygotowuję ciepłe śniadania, zwłaszcza na słodko. Jednak temat wytrawnych śniadań, obiadów i kolacji, a może i deserów z ich udziałem uważam za niewyczerpany i chcę to zmienić.
Kilka dni temu robiłam zakupy na targu pietruszkowym i wyszłam z dwoma kilogramami, morelowego koloru, soczystej dyni muskat. W domu zastałam ogromne ilości ugotowanej przez moich domowników kaszy gryczanej. Wśród czytelników bloga pojawiły się prośby o kaszotto. Dzisiaj więc jest przepis na kaszotto gryczane, szybki i zdrowy obiad dla całej rodziny w ciągu niespełna 30 minut. Przygotowałam je w wersji bardzo łagodnej. Zaproponowana kombinacja przypraw sprawiła, że smak jest bardzo zrównoważony, a danie bardzo smaczne.
Składniki dla około 4 osób:
Kasza gryczana prażona – 1 kubek
Dynia piżmowa lub inna soczysta, tu muskat – ok. 500 g
Filet z kurczaka – 1 duży pojedynczy lub 2 mniejsze ok. 400 g
Cebula – 1 duża szt.
Czosnek – 3-4 ząbki
Cebulka dymka – kilka sztuk
Dowolne kiełki – kilka wiązek
Oliwa z oliwek -1-2 łyżki
Masło klarowane – 1 łyżka
Przyprawy :
kumin -1/2 łyżeczki,
papryka słodka -1/2 łyżeczki,
kurkuma – 1/2 łyżeczki,
papryka chili (opcjonalnie),
sól, pieprz mielony do smaku.
Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie ze wskazówką producenta na opakowaniu. Ja swoją kaszę ugotowałam w 1 litrze osolonego wrzątku ok. 10 minut i odlałam odrobinę wody (o zgrozo!)
W trakcie gotowania kaszy oczyść dynię ze skórki i pestek, a następnie pokrój ją w niewielką kostkę o boku ok. 1.5 cm.
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij wolno kilka minut na rozgrzanej oliwie z masłem klarowanym. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy: kumin, paprykę oraz kurkumę. Po niespełna minucie wrzuć na patelnię pokrojoną dynię i duś powoli ok. 5 minut, aż nieco zmięknie. Mieszaj co jakiś czas, aby nie przypalić.
Kurczaka pokrój w niewielką kostkę, oprósz solą i pieprzem. Jeśli masz bardzo dużą patelnię , to zgarnij dynię i dorzuć kurczaka. Ewentualnie możesz go delikatnie podsmażyć na maśle klarowanym na drugiej patelni 3-4 minuty z obu stron. Mieszaj też dynię, aby się nie przypaliła.
Wymieszaj kurczaka z dynią. Możesz całość przykryć i poddusić jeszcze 3-4 minuty, aż dynia i mięso będą miękkie. Dopraw do smaku solą i pierzem, a następnie dodaj kaszę i wszystko wymieszaj.
Podawaj kaszotto gryczane posypane posiekaną drobno cebulką dymką i świeżymi kiełkami. Świetnie smakuje z domowym, kiszonym ogórkiem.
Dodatkowe uwagi:
Zamiast kurczaka dobrze się sprawdza pokrojona w kostkę polędwica wieprzowa. Po kilku minutach jest gotowa.
Danie świetnie nadaje się na wynos do termosu lub do podgrzania.
Dodaj komentarz