Łosoś pieczony z warzywami

wpis w: Dania główne, Kolacje, Obiady | 2

 

Gdy nie ma czasu…

image

 

Przepis dla 4 osób:

Filet z łososia 150-200g na osobę (60-80 dag)
Mrożona mieszanka warzywna 1 opakowanie (ok. 50 dag)
Cytryna 1/2
Olej lub oliwa 1-2 łyżki
Natka pietruszki
Przyprawy ulubione (tu sól, pieprz, suszone pomidory, czosnek, koperek)

Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni.
Rybę myjemy, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, dzielimy na porcje i zawijamy w folię aluminiową. Zanim świstak zawinie może dorzucić również trochę pietruszki świeżej lub suszonej ewentualnie koperek:-)
Następnie wsadzamy rybę do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. W międzyczasie naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wrzucamy zamrożone warzywa, doprawiamy je ulubionymi przyprawami, mieszamy ewentualnie dodatkowo skrapiamy oliwą lub olejem i wstawiamy bez przykrycia do piekarnika obok ryby. Równocześnie z upieczoną rybą powinnismy  mieć gotowe rownież warzywa. Dodam tylko, że w tym czasie mamy ok. 20 minut dla siebie:-)

 

image

Pieczony łosoś solo  z warzywami smakuje świetnie, ale możemy go również podać z pieczywem, ryżem lub ziemniaczkami.

P.S.

Ryby, warzywa, przyprawy, dodatki  możemy zmieniać według upodobania.  W ten sposób uzyskamy “n” smacznych kombinacji tego jednego szybkiego i łatwego dania.

 

Moźesz też mnie obserwować na bloglovin:

 

 

 

 

2 Responses

  1. basia

    fajny przepis. właśnie najadła się daniem cała rodzinka!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *