Czerwiec, to czas kiedy życie przyspiesza. Kończy się rok szkolny i większość z nas ostatkiem sił czeka na upragnione wakacje i zmianę. Robi się też coraz cieplej i gotowanie chciałoby się ograniczyć do minimum. Na taki czas, kiedy jednak chcę ugotować obiad, lubię moje risotto z tuńczykiem. Niezwykle proste do zrobienia, w krótkim czasie, a co najważniejsze smaczne. Przepis na to aromatyczne danie znalazłam wiele lat temu w “Kuchni włoskiej”. Oryginalnie jest to spaghetti po sycylijsku, ale ponieważ dla odmiany do makaronu, który z pesto lub szpinakiem często u mnie gości w tym okresie, przygotowałam risotto. Z dodatkiem ziół i świeżych warzyw smakuje świetnie i jest świetną propozycją na obiad nie tylko w czerwcu. Pomimo swojej prostoty zaskakuje smakiem
Składniki dla ok. 4 osób
Ryż – 500 g
Tuńczyk w kawałkach w oliwie – 1 puszka ok. 150 g
Pomidory – 4-5 szt.
Czosnek – 3-4 ząbki przeciśnięte przez praskę
Natka pietruszka – pęczek
Skórka otarta z 1 cytryny
Oliwa – 4 łyżki
Sól, pieprz ewentualnie cayenne lub chilli do smaku
Pomidorki koktajlowe do ozdoby
Ugotuj ulubionym sposobem ryż. Ja czasem idę na łatwiznę i gotuję (o zgrozo!) kilkanaście minut w osolonym wrzątku, podobnie jak makaron.
W międzyczasie sparz wrzątkiem pomidory, wypestkuj i pokrój w niewielkie kawałki.
Opłucz i posiekaj natkę pietruszki.
Umyj, sparz i osusz cytrynę a następnie otrzyj skórkę na tarce.
Tuńczyka odsącz z nadmiaru oliwy.
Rozgrzej na patelni kilka łyżek oliwy, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, po kilkunastu sekundach dodaj tuńczyka oraz pomidory. Dopraw solą, pieprzem ewentualnie ostrymi przyprawami i podsmażaj na wolnym ogniu ok. 10 minut.
Dodaj ugotowany ryż i całość dokładnie wymieszaj.
Risotto z tuńczykiem podawaj posypane obficie natką pietruszki oraz otartą skórką cytrynową.
Uwagi dodatkowe
Risotto z tuńczykiem dobrze smakuje ze świeżą, soczystą sałatką z sezonowych warzyw lub z zielonymi sałatami.
Zamiast risotto podobnie można przygotować spaghetti.
Poza sezonem pomidory można zastąpić krojonymi z puszki.
Viola
Tak, Ola ja teź go wykorzystuję na wiele sposobów, a skórka otarta z cytryny, niby taki drobiazg, a nadaje daniu tego szczególnego smaczku:-))
Ola
Takiego tuńczyka jadam często, nie tylko z ryżem, ale też z makaronem i różnymi kaszami. Ciekawym dodatkiem jest skórka z cytryny, spróbuję następnym razem! 🙂