Świat zachwycił się dyniową kawą ze spienionym mlekiem już dawno, ale ja odkryłam ją tej jesieni, kiedy potrzebowałam czegoś bardziej energetycznego niż zwykła kawa. Pumpkin spice latte wyszła pysznie; niezbyt słodka, delikatnie dyniowa w smaku i efektowna. Na uwagę jednak zasługuje nie tylko kawa, ale również korzenny mus z dyni, czyli baza do jej przygotowania. Mus dyniowy przygotowuje się w kilka chwil, a potem w najbliższych dniach można go wykorzystać na wiele sposobów, kawa jest tylko jednym z nich. Warto spróbować zanim dynia zniknie z warzywniaka, a pomysły jak wykorzystać mus zamieściłam we wskazówkach pod przepisem.
SKŁADNIKI na jedną porcję
– 3 łyżki korzennego musu dyniowego (przepis poniżej)
– 25 – 50 ml espresso
– ok. 200 ml dowolnego mleka do spienienia
– szczypta korzennych przypraw do posypania z wierzchu
korzenny mus dyniowy
– 300 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni, najlepiej piżmowej
– 300 g wody
– szczypta soli
– 1 łyżeczka dobrej jakości mieszanki przypraw do piernika
– 3 łyżki płynnego miodu lub do smaku
POTRZEBUJESZ TAKŻE
– specjalnego garnka lub dyszy do spieniania mleka
– szklanej filiżanki czy kubka do podania kawy, ale nie jest to niezbędne, bo w zwykłym kubku ceramicznym kawa smakuje równie pysznie
– słoika o poj. 300 ml
WYKONANIE
Zacznij od przygotowania musu, to prosty przepis. Dynię zalej wodą, dodaj przyprawę do piernika i pogotuj ok. 10 minut (odkrytą), do momentu aż będzie miękka, a woda nieco odparuje. Następnie zmiksuj całość na mus, dopraw do smaku miodem i przełóż do zakręcanego słoika o pojemności ok. 300 ml.
Zaparz w ekspresie kawę. Mleko wymieszaj z 2-3 łyżkami korzennego musu dyniowego, podgrzej a następnie spień.
Do szklanej filiżanki czy kubka wlej większość spienionego mleka dyniowego. Po ściankach wlej zaparzoną kawę. Następnie delikatnie dolej resztę spienionego mleka dyniowego. Pumpkin spice latte możesz jeszcze posypać z wierzchu szczyptą korzennych przypraw i od razu podawaj.
Więcej przepisów oraz inspiracji na wszystkie pory roku znajdziesz w moich książkach:
WSKAZÓWKI I OPCJE
Dyniowa kawa latte będzie wyglądać jeszcze piękniej, jeśli kubek dopełnisz białym spienionym mlekiem (bez dyni).
Ta kawa jest delikatna i niezbyt slodka, w razie potrzeby dodaj więcej miodu ewentualnie cukru. W wielu przepisach taki mus miesza się ze skondensowanym słodzonym mlekiem. Nie zrobiłam tego specjalnie, aby można było użyć mleka roślinnego i dosłodzić kawę do swojego smaku.
Możesz opracować własną mieszankę przypraw korzennych na bazie cynamonu, goździków, imbiru, gałki muszkatołowej, anyżu, kardamonu i skórki pomarańczowej. Ja ułatwiłam sobie zadanie i wykorzystałam gotową ekologiczną przyprawę do piernika firmy LEBENSBAUM, dystrybuowaną w Polsce przez firmę BIO PLANET (nie jest to współpraca, używam bo lubię).
Mus dyniowy przechowuj w lodówce i zużyj w ciągu kilku najbliższych dni. Możesz go wykorzystać na wiele sposobów np:
– do smarowania pieczywa zamiast miodu
– jako dodatek do twarożku, uwielbiam z prażonymi i pokruszonymi orzechami włoskimi
– jako dodatek do owsianki czy jaglanki na śniadanie
– do przygotowania mlecznego napoju dyniowego lub aromatycznego dyniowego kakao
– jako dodatek do sałatek np. z gruszką i kozim serem
Viola
Cieszę się, mam nadzieję że będzie smakować:-)
Sylvia
Cudowna! Juz sie robi!