Pstrąg tęczowy pieczony
Bardzo się zdziwiłam, że tak szybko i łatwo można przygotować smaczny obiad. Wypatroszonego pstrąga tęczowego “złowiłam” podczas codziennych zakupów. Chwila na doprawienie, pół godziny w piekarniku i jest gotowy. W międzyczasie możesz ugotować ryż oraz brokuły na parze. Pysznie, lekko i zdrowo. Przygotowując obiad dla większej liczby osób trzeba uwzględnić, że jest to dość duża ryba, zajmuje ona sporo miejsca i nie daje się sensownie podzielić.
Pstrąg tęczowy wypatroszony – 1 szt./osobę
Przyprawy: sól ziołowa lub zwykła, pieprz
Cytryna – kilka półplasterków
Natka pietruszki lub koperku
Oliwa – 1-2 łyżki
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Rybę oczyść z nadmiaru łusek krawędzią noża, umyj dokładnie, skrop sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. W środek ryby wlóż kilka gałązek pietruszki lub koperku oraz 2-3 półplasterki wyparzonej cytryny. Ułóż rybę w brytfance wysmarowanej oliwą, skrop ją oliwą z wierzchu i piecz 1/2 h w 180 stopniach bez przykrycia. To wszystko! Pyszna, chrupiąca ryba gotowa. Przed podaniem ozdób półplasterkami cytryny i zieleniną. Podawaj na przykład z ryżem lub pieczonymi ziemniakami i brokułami. Pstrąg tęczowy pieczony to danie, które może być również wykorzystane w wigilię.
Viola
Zwykle używam produktów sezonowych, natomiast myślę, że zjedzenie od czasu do czasu ze smakiem czegoś pozasezonowego nie uczyni nam duźej krzywdy, a jedynie urozmaici dietę, a dla mnie zdrowa dieta, to dieta różnorodna.
Renata
Świeże pstrągi kupowane w marketach np w Biedronce a także inne ryby oraz warzywa obcego pochodzenia np brokuły nie w sezonie czyli sprowadzane są napromieniowywane dawkami promieniowania radioaktywnego aby się nie psuły. To samo dotyczy zresztą nasion, orzechów i migdałów. Tak więc uważajmy z tą zdrowotnością.