Od wielu miesięcy nieustająco zachwyca mnie musli, które jak się okazuje z łatwością można wykonać w domu. Dawniej nie przepadałam za słodkim śniadaniem z musli w roli głównej; byłam przekonana, że po jego zjedzeniu, zaraz będę ponownie głodna. Okazało się, że jest zupełnie inaczej; nie tylko nie jestem głodna, ale bardzo dobrze po takim śniadaniu się czuję, tak więc polecam, a przepisem, który ostatnio wypróbowałam dzielę się poniżej.
Dla jednej osoby:
Płatki owsiane – 3 łyżki
Orzechy włoskie – kilka sztuk
Morele 2-3 sztuki
Śliwki suszone – kilka sztuk
Pestki dyni – łyżka stołowa
Płatki migdałów- łyżeczka
Siemię lniane – łyżeczka
Skórka pomarańczowa kandyzowana – 1 łyżka (niekoniecznie)
Otręby owsiane lub pszenne- łyżeczka
Owoce – tu winogrona, mandarynki
Jogurt naturalny – ok. 3 łyżki stołowe (mały kubek)
Morele i śliwki kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do płatków owsianych, a następnie dosypujemy pozostałe składniki: orzechy, pestki dyni, płatki migdałów, siemię lniane, skórkę pomarańczową, otręby. Dodajemy ulubione owoce np. winogrona i/lub mandarynki oraz jogurt naturalny.
Mamy zatem gotowe błyskawiczne i przepyszne śniadanie, które możemy również zabrać w szczelnym pojemniku do szkoły, czy pracy jako zdrową przekąskę. Wierzcie mi, że koleżanki, a może i koledzy też, będą na nią zerkać jeśli nie z zazdrością, to przynajmniej z zainteresowaniem:-)
P.S.
– Takie musli może być jeszcze smaczniejsze, jeśli na suchej patelni lekko przyrumienimy płatki migdałów oraz pestki dyni (osobno).
– Skład musli oczywiście można zmieniać według swojego upodobania.
Dodaj komentarz