Dynia i orkisz na śniadanie

wpis w: Przekąski i dodatki, Śniadania | 0

Jesień, deszczowy poranek, na zewnątrz jest jeszcze ciemno kiedy włączam piekarnik. Pachnącą cynamonem, świeżoupieczoną dynię piżmową jadlabym prosto z blachy. Na szczęście orkisz jest już ugotowany.  Zaczynam od najprostszego połączenia i jestem zachwycona. Moi domownicy niestety mniej, ale nie zrażam się – może kiedyś je docenią. Z nadmiaru upieczonej dyni szybciutko przygotowuję pastę do pieczywa, na którą patrzą już przychylniejszym okiem.

Poniżej znajdziesz  luźny przepis  na ciepłe jesienne śniadanie, które mnie urzekło prostotą i smakiem oraz  wiele inspiracji. Jestem bardzo ciekawa  czy coś polubisz. Dynia i orkisz…

Dynia na śnadanie

IMG_2265

Składniki:
Dynia, najlepiej piżmowa dowolnego rozmiaru ewentualnie inna, ale soczysta.
Oliwa 2-3 łyżki
Ziarno orkiszu – filiżanka lub więcej
Sól, cynamon do smaku
Dowolne orzechy
Miód lub natka pietruszki (do wyboru opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE DYNI

Nastaw piekarnik na około 180 stopni.

Dynię przekrój w poprzek w miejscu gdzie się zwęża, obierz, przekrój wzdłuż i łyżką wybierz pestki. Pokrój w grube półplastry, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Osól lekko, skrop oliwą i posyp cynamonem. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na około godzinę. Po upieczeniu dynia ma być miękka i szklista.

PRZYGOTOWANIE ORKISZU

Ziarno orkiszu dokładnie opłucz i ugotuj zgodnie ze wskazówkami producenta. Ja zwykle zalewam wrzątkiem w stosunku 1:2, czyli jedną filiżankę kaszy zalewam 2 filiżankami wrzątku, dodaję równieź niewielką ilość soli (1/4 łyżeczki) i gotuję około 30 minut w razie potrzeby dolewająć wrzątku.  Następnie jeszcze zostawiam ugotowany orkisz na wyłączonym, ale gorącym palniku. Na koniec jeśli jeszcze jest woda, a ziarno jest już wystarczająco miękkie odcedzam na sitku.

ŚNIADANIE

A teraz najważniejsze, jeśli już dynia i orkisz są gotowe.

Kilka jeszcze ciepłych kawałków dyni układam w miseczce i posypuję kilkoma łyżkami stołowymi orkiszu. Prościutkie dwuskładnikowe śniadanie jest gotowe. Teraz wiele zależy od Tego co lubisz. Możesz na tych dwóch składnikach poprzestać i znaleźć przyjemność w najprostszych smakach. Możesz też dosypać trichę orzechów laskowych  lub innych  i obficie posypać całość natką pietruszki.

Jeśli  natomiast lubisz słodkie śniadania innym pomysłem jest polanie dyni i orkiszu dobrym miodem lub syropem np. daktylowym, klonowym czy z agawy. Natka pietruszki już jest wtedy niepotrzebna.

POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE DYNI

Na śniadanie nie potrzeba wiele, zależy oczywiście ile osób się na nie skusi, ale warto upiec całą dynię od razu. Pomysły na jej wykorzystanie znajdziesz TUTAJ.

POMYSŁY NA WYKORZYSTANIE ORKISZU

Nadmiar ugotowanych nasion orkiszu możesz dorzucić do zup i sałatek zamiast kaszy. TUTAJ znajdziesz przepis na pyszną sałatkę, do przygotowania której zamiast pszenicy czy kaszy pęczak możesz wlaśnie wykorzystać orkisz.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *