Jeszcze spotykam morele na targu, jedni mówią że włoskie, inni że to nasza późna odmiana. Nie wiem, nie wnikam. Kończy się lato, cieszę się, że są i uwielbiam. Nawet jeśli świeże wydają się mało dojrzałe i nie smakują aż tak bardzo, to ciepłe nabierają wyrazistego smaku. Ze swoim charakterystycznym rumieńcem sprawiają, że od samego patrzenia robi się cieplej, a ponieważ od kilku dni pada deszcz i nagle po pełnych słońca upalnych dniach zrobiło się wrześniowe zimno i ciemno, odkryłam, że można z nich zrobić wspaniałe śniadanie.
Powstrzymuję natłok pomysłów i zaczynam od najprostszej wersji – z wykorzystaniem jedynie czterech składników: kaszki orkiszowej, mleka, masła klarowanego oraz moreli. Najprostsze śniadanie bardzo smaczne, ale można pójść o krok dalej i dodać smaku.
Składniki dla dwóch osób:
Mleko roślinne lub krowie – około 500 ml
Kaszka manna orkiszowa pełnoziarnista – około 5 łyżek stołowych
Morele – ok. 6 sztuk
Masło klarowane lub olej kokosowy – łyżeczka
Miód – 2 łyżeczki (opcjonalnie)
Płatki migdałów – 2 łyźeczki (opcjonalnie)
Cynamon – szczypta (opcjonalnie)
Zagotuj mleko. Możesz je ewentualnie rozcieńczyć wodą do pożądanej objętości. Odstaw, wsyp pomału kaszkę i pogotuj mieszając 2-3 minuty lub do uzyskania gęstości jaką lubisz.
Morele, umyj, wypestkuj i pokrój na mniejsze cząstki. Na patelni rozgrzej masło lub olej kokosowy i wrzuć przygotowane morele. Podgrzewaj na małym ogniu aż będą wystarczająco ciepłe i puszczą sok. Jeśli uznasz, że są za mało słodkie dodaj miód i podgrzewaj krótką chwilę.
Napełnij kaszką miseczki, dodaj ciepłe morele wraz z syropem. Oprósz całość cynamonem i ewentualnie posyp płatkami migdałów – naturalnymi lub uprażonymi na suchej patelni.
Kaszka orkiszowa z morelami gotowa. Smacznego!
Wskazówka
Kaszka w wersji podstawowej, czyli z samymi morelami również jest przepyszna. Jeśli jesienią zabraknie moreli spróbuj to samo śniadanie przygotować ze śliwkami.
Takie śniadanie może również być pyszne na wynos do pudełka, najlepiej termicznego.
Kaszkę z morelami możesz również zmiksować. Jest świetna i może posmakować maluchom.
Więcej o morelach, ich właściwościach i wykorzystaniu pisałam TUTAJ.
Dodaj komentarz