Kolorowa przekąska
Rozpoczął się karnawał, jest okazja do częstszych spotkań w gronie przyjaciół i rodziny. Podaję więc przepis na przekąskę na dobry początek. Szybko się ją robi, ładnie wygląda i jest bardzo smaczna. Świetnie się sprawdza, jeśli potrzebne jest małe co nieco na spotkanie dla większej liczby osób. Oczywiście może być wykorzystana przez cały rok, zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja ją bardzo lubię.
Składniki:
Ciasto francuskie – 1 opakowanie, najlepiej prostokątne.
Serek śmietankowy typu Almette – 1 opakowanie
Papryka czerwona i żółta – po 1 sztuce
Cebula – 1 duża sztuka
Natka pietruszki – pęczek
Sol, pieprz do smaku ewentualnie chili
Nagrzej piekarnik do ok. 200 stopni Celsiusza, zależnie od wskazówek producenta ciasta francuskiego.
Zamrożone ciasto odmroź. Świeże, najlepiej prostokątne ciasto rozwiń i pozostaw na papierze do pieczenia.
Na powierzchni surowego ciasta rozsmaruj cienką warstwę serka. Opakowanie wystarcza nawet na ciasto wielkości 50 cm x25 cm. Przełóż ciasto razem z papierem na płaską dużą blaszkę.
Cebulę i pozbawione nasion papryki pokrój w drobną kostkę. Całą powierzchnię posyp równomiernie posiekanymi kolorowymi warzywami; cebulą i paprykami. Dopraw całość solą, pieprzem oraz ewentualnie chili i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 25 minut. Ciasto ma się ładnie zarumienić.
Po upieczeniu pokrój je najpierw w duże kwadraty, a następnie – krojąc kwadraty po przekątnej – w trójkąty. Posyp posiekaną natką pietruszki i ułóż na tacy. Kolorowa przekąska gotowa! Możesz ją podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, w wersji łagodnej lub pikantnej. Dla większej liczby osób możesz ją podzielić na jeszcze mniejsze trójkąty. Jest pyszna.
P.S.
Dodatkowo możesz do tej przekąski przygotować dipy na przykład na bazie jogurtu naturalnego greckiego: czosnkowy, szczypiorkowy, czy ziołowy.
Ciasto francuskie z serkiem możesz potraktować jako bazę i przygotować różne warianty smakowe i kolorystyczne przekąski.
Viola
Dominika, smakuje teź obłędnie:-))
Dominika
Ale to wygląda obłędnie!!! Na pewno zrobię w niedalekiej przyszłości 🙂