Pankejki gryczane z kwiatami czarnego bzu

Od kilku dni  zapach kwiatów czarnego bzu miesza się u mnie z zapachem truskawek, bzowe baldachy w tym roku wyjątkowo dorodne a truskawki słodkie jak w dzieciństwie. I chociaż sezon na nie za chwilę się skończy, to przepis na placuszki zostanie, bo i  bez tych dodatków są świetne i warte zapamiętania. W tej wersji są bezglutenowe, ale mąkę gryczaną możesz zastąpić orkiszową lub zwykłą mąką pszenną. Można je zrobić na wyjeździe, nie wymagają dodatkowego sprzętu.

Poza sezonem pankejki gryczane można podać z innymi owocami lub  jako wytrawne danie, na przykład ze szparagami i sosem holenderskim czy z dodatkiem sosu kurkowego. Dodatek surówki z młodej kapusty również będzie dobrym pomysłem.

 

 

SKŁADNIKI  (6 – 8 małych placuszków)

1 banan, może być bardzo dojrzały z brązową skórką

1 jajko

3 łyżki mąki gryczanej

1/2  łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki masła klarowanego lub oleju kokosowego do smażenia

ok. 5  baldachów kwiatów czarnego bzu (można pominąć, ale warto spróbować)

6 – 8 czubatych łyżeczek śmietany lub jogurtu greckiego (tyle łyżeczek ile placków)

kilka truskawek

cukier puder do posypania

 

OPCJONALNIE

inne sezonowe owoce, np. maliny, jagody, rozpieczone morele

miód, syrop klonowy lub daktylowy do polania pankejków

świeża mięta lub melisa do ozdoby

 

WYKONANIE

Rozgnieć banana widelcem, dodaj jajko, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko wymieszaj łyżką lub mikserem do uzyskania w miarę jednorodnej masy. Jednym cięciem odetnij kwiaty czarnego bzu od łodyżek i wmieszaj do ciasta.

Rozgrzej tłuszcz na patelni i nakładaj po czubatej łyżce ciasta. Smaż placuszki na średnim ogniu z obu stron, po około półtorej minuty z każdej strony, aż ładnie się zarumienią. Zwróć uwagę, aby  środek był również usmażony. Pilnuj aby nie przypalić placków,  a łatwo to zrobić.

Podawaj ze śmietaną, sezonowymi owocami, np. truskawkami, jagodami oraz cukrem pudrem.

 

WSKAZÓWKI

Jeśli nie masz mąki gryczanej, możesz zmielić jasną, niepaloną kaszę gryczaną.

Zamiast wsypywać kwiaty do ciasta możesz nimi posypać placki z jednej strony podczas smażenia, ten sposób sprawdzi się kiedy masz mało kwiatów.

Pankejki gryczane warto podawać ze śmietaną lub jogurtem,  są wtedy mniej dietetyczne ale za to wilgotne i przepyszne, bardzo polecam!

Te placki dobrze smakują również z wytrawnym sosem, np. kurkowym czy pieczarkowym oraz dużą ilością natki pietruszki.

Więcej pomysłów na proste i smaczne ale niebanalne dania znajdziesz w moich książkach Mamucie Przysmaki.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *