W naszej KUCHNI PEŁNEJ ŚWIATA, w kolejnym dniu podróży kulinarnej, razem z Justyną Wiśniewską przygotowujemy pyszny indyjski ryż. Bogaty w przyprawy i bakalie ryż jaśminowy jest niezwykle aromatycznym i nieco odmiennym dla mnie w smaku dodatkiem do rozmaitych dań.
RYŻ JAŚMINOWY Z PRZYPRAWAMI
Składniki:
Ryż jaśminowy – ok. 300 g
Cebula – 1-2 sztuki
Olej lub oliwa do smażenia – 2 łyżki stołowe
Kurkuma – 1/2 łyżeczki
Laska cynamonu – 1 szt
Kardamon – ok. 6 nasion
Kumin – 1 łyżka stołowa
Sól – 1/2-1 płaska łyżeczka
Garść rodzynek
Garść uprażonych na suchej patelni orzechów nerkowca
Wykonanie:
Wypłukany ryż zalej zimną wodą i pozostaw do namoczenia na ok. 1/2 godziny. Rozgrzej tłuszcz na głębokiej patelni i zeszklij posiekaną w drobną kostkę cebulę, przez ok. 1–2 minuty. Dodaj przyprawy: kumin, kurkumę, laskę cynamonu i kardamon. Dodaj również namoczony i odcedzony ryż, a następnie zalej go mniej więcej dwukrotną ilością przegotowanej, gorącej wody. Nie zapomnij też o soli. Całość zagotuj, a następnie zamieszaj, przykryj i gotuj na maleńkim ogniu ok. 10 minut. Dodaj rodzynki i delikatnie wymieszaj z ryżem. Jeśli woda już się całkowicie wchłonęła wyłącz palnik i pozostaw ryż pod przykryciem na kolejne kilka – kilkanaście minut, do momentu aż będzie miękki. Spróbuj! Na koniec dodaj uprażone i posiekane orzechy nerkowca i całość wymieszaj. Ryż jaśminowy z przyprawami jest gotowy.
Uwagi dodatkowe:
Podana ilość wystarczy dla ok. 4 osób zależnie od pozostałych dodatków.
Więcej o podróżach znajdziesz na stronie Lemon&Lime i blogu Justyny Z Miejsca Na Miejsce
Więcej przepisów znajdziesz na blogu Mamucie Przysmaki
Dodaj komentarz