Jeśli znudzi nas smak ziemniaków, zwłaszcza o tej porze roku, kiedy już nie smakują tak jak jesienią, to możemy skorzystać z przepisu na delikatą w smaku sałatkę ziemniaczaną z nutką mięty. Jest świetna zarówno jako samodzielna sałatka oraz na przykład jako sałatka do grilowanego mięsa.
Przepis dla 2-4 osób:
Ziemniaki – ok. 6 sztuk średniej wielkości
Cebula czerwona – 1szt
Ogórek swieży – 1szt duża
Sos:
Majonez- 2-3 łyżki stołowe
Jogurt naturalny lub śmietana 18% – 2-3 łyżki stołowe
Świeże listki mięty – garść
Przyprawy: sól, pieprz
Podobnej wielkości ziemniaki myjemy dokładnie i gotujemy bez obierania aż będą miękkie (ok. 20 minut od zagotowania). Odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki, a następnie kroimy w grubą kostkę. Dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulkę i pokrojony w kostkę ogórek. Możemy go obrać lub zostawić skórkę, jeśli nie stanowi to dla nas problemu.
Łączymy jogurt lub śmietanę z majonezem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem dosypujemy posiekane listki mięty i dodajemy sos do przygotowanych wcześniej składników. Całość mieszamy, ozdabiamy listkami mięty i pozostawiamy do schłodzenia na kilkanaście minut. Podajemy samodzielnie lub jako dodatek.
P.S.
– Ziemniaki można ugotować dzień wcześniej.
– Sałatka dobrze się przechowuję w lodówce.
– Może być z powodzeniem wykorzystana do grilowanych mięs czy ryb.
– Sałatkę można przyprawić intensywniej dodając np. szczyptę płatków chili lub ziół prowansalskich, ale mięta wówczas będzie mniej wyczuwalna.
– Sos może być przygotowany w większej ilości, świetny jest jogurt grecki.
– Taka sałatka to również sposób na wykorzystanie ziemniaków, które nam pozostaly z obiadu.
Dodaj komentarz