Może to być bardzo dobra sałatka na duże spotkania, jeszcze żeby tylko się cudownie rozmnożyła:-)
Przepis dla ok. 3-4 osób:
Rukola – kilka garści
Kasza jaglana – około filiżanka ugotowanej kaszy
Pomidorki koktajlowe – 2-3 garście
Dynia marynowana – 1/2 słoiczka o pojemności ok. 250 ml
Sok z cytryny – 1-2 łyżki
Oliwa – 1-3 łyżki
Ocet balsamiczny – 1-2 łyżki
Przyprawy: sól, pieprz (niekoniecznie)
Garść mieszanej sałaty (niekoniecznie)
Przepis jak ugotować kaszę jaglaną jest tutaj. Do głębokiego półmiska lub płaskiej misy wrzucamy warstwowo pokrojone w ćwiartki pomidorki, rukolę, kaszę jaglaną i odcedzoną dynię. Następnie solimy bardzo delikatnie, o ile w ogóle musimy, skrapiamy oliwą, octem balsamicznym i wrzucamy kolejną warstwę: pomidorki, rukolę, kaszę i dynię. I tak możemy powtarzać w zależności od potrzeby i fantazji kilka razy.
Całość skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, a na wierzch – dla ozdoby – możemy dorzucić jeszcze trochę rukoli i sałat mieszanych.Chcąc jeszcze bardziej podkreślić wyjątkowy charakter spotkania można dodatkowo dorzucić na wierzch pestki granatu.
Smacznego!
Dodaj komentarz