Odlotowa sałatka:-)

wpis w: Kolacje, Sałatki, Sylwester | 0

 

Może to być bardzo dobra sałatka na duże spotkania, jeszcze żeby tylko się cudownie rozmnożyła:-)

 

image

 

Przepis dla ok. 3-4 osób:

Rukola – kilka garści
Kasza jaglana – około filiżanka ugotowanej kaszy
Pomidorki koktajlowe – 2-3 garście
Dynia marynowana – 1/2 słoiczka o pojemności ok. 250 ml
Sok z cytryny – 1-2 łyżki
Oliwa – 1-3 łyżki
Ocet balsamiczny – 1-2 łyżki
Przyprawy: sól, pieprz (niekoniecznie)
Garść mieszanej sałaty (niekoniecznie)

Przepis jak ugotować kaszę jaglaną jest tutaj. Do głębokiego półmiska lub płaskiej misy wrzucamy warstwowo pokrojone w ćwiartki pomidorki, rukolę, kaszę jaglaną i odcedzoną dynię. Następnie solimy bardzo delikatnie, o ile w ogóle musimy, skrapiamy oliwą, octem balsamicznym i wrzucamy kolejną warstwę: pomidorki, rukolę, kaszę i dynię. I tak możemy powtarzać w zależności od potrzeby i fantazji kilka razy.

image

 

Całość skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny, a na wierzch – dla ozdoby – możemy dorzucić jeszcze trochę rukoli i sałat mieszanych.Chcąc jeszcze bardziej podkreślić wyjątkowy charakter spotkania można dodatkowo dorzucić na wierzch pestki granatu.

Smacznego!

 

image

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *