Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy

wpis w: Kolacje, Sałatki | 0

Połowa lutego za nami, mroźne dni przeplatają się z nieco cieplejszymi, wiosennymi…tak, nie mogę inaczej ich nazwać, wiosennymi. Kilka dni temu wydawało mi się, że jest środek zimy i do wiosny jeszcze daleko, ale wczoraj rano wyraźnie usłyszałam za oknem śpiew paków. Szkoda, że miejski smog nie pozwala spacerować i cieszyć się pięknymi słonecznymi dniami. Odbiera mi to trochę dobrej energii. Obserwuję też znudzenie dotychczasowymi potrawami, szukam nowych smaków wśród tego co teraz dostępne. Ciepłe śniadania zdecydowanie zostają. Czuję, że na lżejsze koktajle jeszcze za wcześnie, ale potrzebuję też więcej witamin i soczystości. Cytrusy wciąż są rewelacyjne, więc przypominam sobie o pysznej sałatce, którą kiedyś widziałam w książce pt: “Tapas – little bites from Spain”. Przepis podstawowy właśnie z niej pochodzi, natomiast trudno mi jest na nim poprzestać. Wypróbowuję również tą sałatkę z innymi dodatkami, które sprawiają, że jest jeszcze bardziej kolorowa, pyszna i może stanowić osobne, lekkie danie na lunch lub kolację. W wersji bogatszej sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy świetnie się nadaje również do zapakowania do pudełka na wynos.

IMG_5169

IMG_5166 IMG_5168

Składniki podstawowe (dla ok. 4 osób)
Koper włoski (fenkuł) – 1  duża szt.
Pomarańcze bez pestek- 4 duże szt.
Cebula – 1 szt.
Natka pietruszki – pęczek
Oliwa z oliwek – 2-3 łyżki
Papryczka chili świeża lub w płatkach – 1 mała sztuka lub do smaku

Składniki dodatkowe (opcjonalnie – wszystkie lub do wyboru):
Uprażone pestki słonecznika lub dowolne orzechy, dowolne kiełki, pokrojone w talarki czarne oliwki.

Pomarańcze obierz ze skórki. Odetnij z góry jeden grubszy plaster, aby wycisnąć z niego sok. Możesz usunąć z pomarańczy jak najwięcej białej części, ale choć to gorzej wygląda, ze względu na zawartość witamin, ja tego nie robię. Następnie pokrój pomarańcze w talarki i ułóż na półmisku. Jeśli owoce  są bardzo soczyste, aby nie tracić soku,  ww czynności wykonuj nad miską. Użyjesz go potem do przygotowania sosu.

Cebulę oraz koper włoski, łącznie z częściami zielonymi,  pokrój w poprzek w cienkie półtalarki lub talarki i rozłóż na warstwie pomarańczy.

Świeżą papryczkę chili przekrój wzdłuż, usuń pestki i pokrój w poprzek w cieniutkie półplasterki.

Na koniec polej całość oliwą wymieszaną z kilkoma łyżkami wcześniej wyciśniętego soku pomarańczowego i posyp obficie z wierzchu posiekaną natką pietruszki. Pyszna, zdrowa i soczysta sałatka w wersji podstawowej gotowa.

Dodatkowe wskazówki

Wspaniale smakuje i wygląda niezwykle apetycznie wersja sałatki wzbogacona o jeden lub wszystkie składniki dodatkowe wymienione powyżej. Jest wtedy również bardziej syta. Ilości można dodawać wg własnego uznania i potrzeby.

Poniżej sałatka na bazie przepisu podstawowego, z dodatkiem łyżeczki czarnego sezamu, czubatej łyżki prażonych pestek słonecznika, kilkunastu czarnych  oliwek pokrojonych w krążki oraz posiekanego  koperku. O tej porze roku, kiedy brakuje kolorów wygląda i smakuje rewelacyjnie.

Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *