Minimalna ilość składników sprawia, że jest to błyskawiczna wakacyjna sałatka świetnie pasująca na lunch lub lekką kolację. Soczysty, schlodzony melon doskonale radzi sobie z upałami i nie wymaga od nas zbyt wiele.
Składniki dla 1 osoby:
Melon – 1/4 szt.
Oliwki czarne – garść (najlepiej drelowane)
Rukola lub inna sałata – garść
Ser typu parmezan – w płatkach lub starty na tarce
Oliwa, ocet balsamiczny
Mocno schłodzony, umyty melon przekrój na pół, wyjmij ze środka nasiona, pokrój wzdłuź na kilkucentymetrowe cząstki. Następnie każdą cząstkę obierz ze skórki, pokrój w grubą kostkę i rozrzuć na półmisku. Dodaj rukolę, oliwki i parmezan. Można sałatkę uznać za gotową ewentualnie doprawić jeszcze oliwą i octem balsamiczny. Błyskawiczna sałatka z melonem może również przydać się na spotkanie z przyjaciółmi. Dodatek schłodzonego białego wina świetnie podkreśli jej smak. Pomysły na inne sałatki znajdziesz TUTAJ
P.S.
Sałatka z melona świetnie smakuje również z dodatkiem szynki parmeńskiej.
1 melon wystarcza zwykle na przygotowanie sałatki dla 4-6 osób.
Viola
Tak, są super. Arbuz z fetą też jest u mnie a następnym razem dodam słonecznik:-)
Kasia M
Uwielbiam takie sałatki 🙂 muszę koniecznie spróbować :). Ostatnio robiłam podobną ale z arbuzem prażonym słonecznikiem i fetą no i mix sałat z rukolą 🙂