Sałatka z selera naciowego

wpis w: Kolacje, Na wynos, Sałatki | 0

image

Tak szczerze to miało być coś innego, ale zmieniłam zdanie i na słodką sobotę proponuję chrupiącą słodkawą sałatkę z selerem i gruszką. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, dobrze się komponuje z serami i białym winem. Może się przydać na dzisiejszy wieczór

Seler naciowy kilka łodyg z liśćmi
Kilka listków dowolnej sałaty, szpinaku (niekoniecznie)
Gruszka 2-3 sztuki
Filet z kurczaka lub indyka ok. 150 g
Daktyle (kilka sztuk)
Orzechy włoskie (garść)
Oliwa/olej lniany 1-2 łyźki
Ocet balsamiczny
Przyprawy np. pieprz
Szczypta siemienia lnianego (niekoniecznie)

Seler kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy pokrojone w grubszą kostkę obrane gruszki, kilka poszarpanych listków sałaty, o ile ją posiadamy, niewielkie kawałki kurczaka lub indyka (pieczonego, gotowanego, duszonego lub wędzonego:-)), pokrojone daktyle. Doprawiamy całość przyprawami, oliwą oraz octem balsamicznym. Na koniec dosypujemy orzechy włoskie oraz siemię lniane.
I mamy gotową przepyszną sałatkę!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *