Ziołowa sałatka z pieczonym łososiem

wpis w: Dania główne, Obiady, Sałatki | 0

Upał, nie chce się gotować. To tylko 15 minut, więc włączam na chwilę piekarnik. Wstawiam obficie skropione sokiem z cytryny i oprószone przyprawami  kawałki bladoróżowej różowej  ryby.  Chłonę zapach ziół, dotykam różnych odcieni zieleni, i dzielę je z przyjemnością na mniejsze kawałki. Zatrzymuję wzrok na obsypanych drobnymi kwiatuszkami, niewielkich pędach rukwi. Mówią, że to najzdrowsze warzywo świata, eliksir młodości…prawda to? Jeszcze tylko kilka plasterków chrupiącej rzodkiewki o intensywnym kolorze kolorze fuksji, kilka plastrów chłodnego, soczystego ogórka i sos. Nie, tym razem nie będzie  to vinegret, ale lekko słodkawy, delikatnie pikantny i orzeźwiający sos na bazie octu jabłkowego, miodu i oliwy. Byłabym zapomniała! Rozgrzewam patelnię i wsypuję płatki migdałów. Podrzucam je delikatnie i cierpliwie czekam aż zaczną się lekko rumienić po brzegach, wiem że warto. Na kolorowej, aromatycznej sałatce, układam kawałki upieczonej, soczystej ryby i uprażonymi migdałami jak płatkami kwiatów obsypuję pełne smaków i kolorów lekkie danie.

Mamucie_Przysmaki_blog-0083Mamucie_Przysmaki_blog-0089 Mamucie_Przysmaki_blog-0097 Mamucie_Przysmaki_blog-0119

Składniki dla jednej osoby:
Sałatka:
Dowolna sałata, tu rzymska – 1-2 liście
Mięta – kilka listków
Melisa – kilka listków
rukiew wodna – garść (również z kwiatami)
Rzodkiewka – 2-3 szt. pokrojone w plasterki
Świeży ogórek lub cukinia – 1/2-1 szt. pokrojona w tagliatelle
Kolendra – kilka gałązek
Dymka – 1 szt. posiekana (opcjonalnie)
Migdały w płatkach – 1-3 łyżeczki

Ryba:
filet z łososia – 150 g
oliwa, sok z cytryny, sól i pieprz

Sos do sałatki:
½-1 łyżeczka miodu
1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
1-2 łyżka oliwy
Kilka ziarenek soli himalajskiej, szczypta pieprzu, chilli w płatkach (opcjonalnie)

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Usuń skórę z łososia i pokrój rybę w grubą kostkę. oprósz solą i pieprzem, polej obficie sokiem wyciśniętym z cytryny i skrop oliwą. Następnie ułóż na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw na 15 minut do nagrzanego piekarnika.

W międzyczasie przygotuj sos i sałatkę. Połącz składniki sosu. Liście umyj i osusz, najlepiej w suszarce do sałaty. Większe poszarp na mniejsze kawałki i rozłóż na półmisku lub desce. Dodaj plasterki rzodkiewki i pokrojonego ogórka lub cukinii i polej przygotowanym sosem. Pozostaw kilka drobnych listków i kilka plasterków rzodkiewki do ozdoby. Na koniec ułœż upieczone kawałki ryby i całość posyp uprażonymi płatkami migdałów. Ziołowa sałatka z pieczonym łososiem gotowa. Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *