Kilka dni temu pisałam o kaszy jaglanej i obiecałam, że przepisy będą się systematycznie pojawiać. Zamieszczam pierwszy z nich do wykorzystania na lekkie, zdrowe śniadanie. Właściwie tylko kasza jaglana jest tu stałym składnikiem a reszta, zwłaszcza owoce, może się zmieniać zależnie od naszego upodobania i dostępności sezonowej. Dodam, że taki zestaw, zapakowany do pojemnika, doskonale nadaje się również na drugie śniadanie do szkoły, czy też do pracy. A jak się po nim można świetnie czuć!
Przykładowy przepis dla jednej osoby:
Ugotowana kasza jaglana – 3 łyżki stołowe
Otręby owsiane – 1 łyżeczka
Gruszka – 1 sztuka
Jogurt naturalny – 3 łyżki stołowe
Siemię lniane – 1 łyżeczka
Winogrona – kilka sztuk (wariant II)
Kaszę możemy ugotować wieczorem i ukryć pod kocem, aby zatrzymać ciepło na chłodny poranek. Ewentualnie możemy ugotować ją rano, wykorzystując cenne 15 minut w czasie gotowania kaszy na inne poranne czynności:-)
Przepis jak ugotować kaszę jaglaną jest zamieszczony tutaj: TUTAJ
Do kaszy jaglanej dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę (3/4), otręby owsiane, jogurt. Dla ozdoby na wierzch dodajemy resztę gruszki a następnie całość posypujemy siemieniem lnianym.
3 minuty i pyszne, zdrowe śniadanie mamy gotowe!
Dodaj komentarz