Nasiona chia na śniadanie

wpis w: Na wynos, Śniadania | 4

Dzisiaj energetyczne, ale zarazem lekkie i słodkie a przy tym bardzo łatwe do przygotowania śniadanie z chia. Przyznaję, źe lubię nowinki i ciekawe smaki. Nasiona szałwii hiszpańskiej, zwanej inaczej chia – rośliny z tej samej grupy co melisa i mięta, ale  naturalnie rosnącej w Ameryce Południowej – kusiły mnie od wielu tygodni. Sygnały, że są świetne docieraly do mnie z niezależnych źródeł.  Zaskoczył mnie ich smak bez smaku, do złudzenia przypominający siemię lniane oraz, aż wydające się niewyrygodne, informacje o wielu prozdrowotnych i odżywczych właściwościach.

Bezsmakowość i bezzapachowość nasion chia pozwala na ich rozmaite zastosowanie, tak więc z pewnością do tych nasion będę wracać, natomiast jeśli chodzi o rozmaite właściwości, można się zastanowić, czego to nasiona szałwii nie zawierają oraz jakich właściwości nie mają:-) Na razie zapamiętuję, że nasiona chia są bardzo energetyczne, bogate w kwasy omega -3, zawierają dużo białka, błonnika, wiele witamin i minerałów. Korzystnie wpływają między innymi na gospodarkę iwęglowodanową w organiźmie, spowolniając wchłanianie się cukrów i regulując ich poziom we krwi,  co w praktyce może się przełożyć na to, że ponoć ochota na słodycze jest mniejsza. Z przyjemnością więc tą właściwość sprawdzę…

Istotne jest, że nie można nasion chia zajadać bezkarnie w dowolnych ilościach. Producenci podają, że dziennie, maksymalnie można spożyć 15 g, czyli 3 łyżeczki (łyżkę stołową). Więcej o właściwościach nasion chia moźesz przeczytać na przykład TUTAJ.

image

Składniki na śniadanie dla jednej osoby:
Nasiona szałwi hiszpańskiej – 1 łyźka stolowa płaska lub 3 łyźeczki
Jagody amerykańskie – miseczka
Morele – 2-3 sztuki

Jak przygotować nasiona chia w najprostszy sposób? Najlepiej płaską  łyżkę stołową nasion zalać ciepłą, ale nie wrzącą, przegotowaną wodą  (1/2 filiżanki), odstawić na noc lub chociaż na 20 minut. Wytworzy się wówczas galaretka, podobnie jak to ma miejsce w przypadku siemienia lnianego. Zapewne w galaretce wytworzą się grudki, ja rozbiłam je elektrycznym mini spieniaczem do mleka, ale możesz równieź użyć zwykłej trzepaczki do ubijania piany.

3/4 owoców zalej galaretką, ozdób z wierzchu pozostałymi owocami. Superenergetyczne, a lekkie śniadanie jest gotowe. Możesz równieź  dodać inne ulubione składniki. Ja dodałam jeszcze  amaranthus ekspandowany. O amatanthusie napiszę innym razem, poniewaź jest moim kolejnym śmiadaniowym odkryciem.

image

P.S.
Owoce można oczywiście zmieniać sezonowo.
Świetnym dodatkiem może tu być jogurt naturalny lub serek homogenizowany. Powstałą galaretkę możesz rozmieszać z jogurtem naturalnym lub serkiem (1-3 łyżki) i dopiero zalać owoce. Pycha!

4 Responses

  1. Viola

    Ola, pudding z chia można przygotować z dowolnych sezonowych owoców oraz dowolnego jogurtu czy mleka, w tym również kokosowego. Ja na truskawki jeszcze poczekałabym do czerwca, chyba że mówimy o mrożonych

  2. Ola

    Hej!
    Świetny przepis! Nasiona chia są naprawdę super. Sama szukam teraz alternatyw na jakieś fajne śniadanko z dużą ilością wartości odżywczych ;> Zaczyna być powoli ciepło więc myślę o czymś na zimno. Tutaj: http://naturaonline.pl/nasiona-chia/
    Znalazłam przepis na pudding truskawkowy z chia. Co o tym myślisz? 🙂 Może przetestujesz go jak będziesz mieć chwilkę? :>

  3. Viola

    Daria, tak pysznie wygląda i tak teź smakuje. Dzisiaj zrobiłam z jogurtem i muszę przyznać, źe rewelacja.

  4. Daria

    Hey Viola!

    Trafne rady co do Chia. Pysznie wyglada z borówkami.

    Pozdrawiam ciepło i zapraszam na wirtualne plotki 😉

    Daria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *