Pasta jajeczna jest świetnym dodatkiem do pieczywa, który może być wykorzystany zarówno w dzień powszedni, jak i w czasie świątecznego śniadania. Możemy ją przygotować na wiele sposobów smakowych i kolorystycznych w ilościach zależnych od zapotrzebowania.
Przepis na pastę jajeczną w 3 smakach dla ok. 8 osób:
Jaja – 6 szt
Ser biały najlepiej połtłusty lub twaróg – 60 dag
Śmietana 18% – 3-4 lyżki
Jarmuż lub świeże liście szpinaku – garść lub dwie
Suszone pomidory – ok. 5-6 sztuk
Sól, pieprz, papryka słodka i chili
Oliwa, olej dyniowy, koncentrat pomidorowy, sos tabasco, curry (niekoniecznie)
Zielenina do ozdoby
Ugotowane na twardo i ostudzone jaja blendujemy z białym serem i śmietaną na jednorodną masę. Stopień zmiksowania zależy od tego na ile gładką masę chcemy uzyskać. Ja zwykle zostawiam trochę grudek. Uzyskaną masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie dzielimy na 3 części:
Pasta żółta – zostawiamy naturalną lub dosypujemy 1/3 lyźeczki curry.
Pasta zielona – dosypujemy jarmuż lub szpinak i blendujemy.
Pasta czerwona – dodajemy suszone pomidory, paprykę, paprykę chili lub kilka kropel tabasco i blendujemy. Dla wzmocnienia koloru i smaku możemy dodać łyżeczkę koncentartu pomidorowego.
Wymieszane pasty przekladamy do miseczek, do zielonej moźemy dodać okreżnym ruchem olej dyniowy, do żóltej i czerwonej oliwę z oliwek. Z wierzchu pasty możemy dodatkowo posypać przyprawami, czy też dodatkowo ulubionymi ziołami, ozdobić zieleniną i podawać jako dodatek do pieczywa.
Mało pracy, a wiele różnorodnych smaków i dobrego jedzenia. Smacznego!!
Viola
Jedna ze szczypiorkiem druga bez i już jest różnorodnie:-)
Aleksandra Foryś
WOW, a ja myślałam że zwojowałam kulinarny świat jak do pasty jajecznej dodałam szczypiorek 😀
Viola
Wyczułaś mój zamysł:-)
Alexandra
Świetny pomysł na co dzień, ale również na świąteczny stół! 🙂