Na pierwszą słodką sobotę nowego roku przygotowałam śniadanie – marzenie, o pięknym imieniu persymona, hurma, szaron czy też kaki – jak kto woli. Do niedawna tylko nieśmiało na kaki spoglądałam i jakoś nie byłam do niego przekonana. Jakiś czas temu pani, u której regularnie kupuję warzywa, zachęciła mnie do spróbowania…i zachwyciłam się…Pomyśleć, że niektórzy mają drzewo rodzące kaki w ogródku tak jak my mamy jabłonkę, a ponieważ mówi się, że jest to owoc zdrowszy od jabłka i na dodatek bardzo smaczny – trochę im zazdroszczę…
Hurma jest rodzajem drzewa lub krzewu tropikalnego z rodziny hebankowatych obejmującym wiele gatunków, różniących się zarówno wyglądem, jak i właściwościami owoców. U nas dostępna jest hurma kaukaska – znana od stuleci w Chinach – aktualnie uprawiana także w Europie w rejonie Śródziemnomorskim. Owoce hurmy kaukaskiej, przypominają z wyglądu pomidory, smakują jak śliwki, są jagodami, występują pod nazwą handlową kaki, a nazywane są persymoną, czyli pokarmem Bogów:-)
Na stronie www.poradnikzdrowie.pl przeczytałam, że kaki jest źródłem witaminy A i C, wapnia, żelaza oraz błonnika, zawiera również antyoksydanty. Korzystnie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu, w medycynie chińskiej stosuje się owoc kaki do obniżenia ciśnienia a nawet do leczenia nowotworów, Tak więc samo zdrowie! Pamiętajmy jednak, że jest dość kaloryczne (owoc o wadze 250 g to 175 kcal).
Dla jednej osoby:
Owoc kaki 1/2
Suszone śliwki – kilka sztuk
Kasza jaglana – 3 łyżki ugotowanej kaszy
Jogurt naturalny – 2-3 łyżki
Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu zamieszczonego tutaj. Do ok. 3 łyżek ugotowanej kaszy dodajemy kilka suszonych śliwek, pokrojonych wzdłuż na mniejsze cząstki oraz pokrojony w kostkę owoc kaki. Możemy dodatkowo dodać 2-3 łyżki jogurtu naturalnego. Śniadanie jest szybkie, łatwe do przygotowania i wartościowe. Wygląda pięknie, a smakuje jeszcze piękniej:-)
P.S.
Przygotowane wieczorem do szczelnie zamykanego pojemnika świetnie się sprawdza jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy.
Dodaj komentarz