Ryż z jablkami

wpis w: Kolacje, Na wynos, Obiady, Śniadania | 0

Diabeł leży w szczegółach. W marcu wspominam październik i smak ryżu z jabłkami, który jadłam kiedy mieszkałam w starym, drewnianym DOMU W ZAKRĘCIE, domu z magicznym ogrodem i gościnną jadalnią.

Duży, prostokątny stół wypełniał niemal cały pokój. Z ciemnozielonej ściany ozdobionej starymi, rodzinnymi fotografiami, na wchodzących spoglądało z zainteresowaniem wiele par oczu zamkniętych w różnej wielkości drewniane ramki. Pomimo, że jadalnia na pierwszy rzut oka nie wydawała się duża, miejsca było wystarczająco na tyle, aby 12 osób mogło się wygodnie pomieścić. Stół, starannie nakryty obrusem w delikatną, czerwoną kratkę, z przygotowaną zastawą czekającą na napełnienie czymś pysznym, sprawiał, źe już po chwili można się było poczuć domowo, bezpiecznie – nawet jeśli byłeś tam zaledwie od kilku minut.

Październikowy weekend bez telefonu i internetu, za to spędzony w świetnym towarzystwie, był dobrym czasem dla mnie, a wracając do ryźu z jabłkami – od lat przygotowuję go w jeden, wypróbowany sposób. Otóż do gotującego sie ryżu dodaję odrobinę mleka, a jabłka ścieram na drobnej tarce. Następnie na warstwie ryżu układam starte, osłodzone jabłka, przykrywam je drugą warstwą ryżu, rozkładam na wierzchu kawałeczki masła i zapiekam całość w piekarniku. Tym razem jednak zrobiłam inaczej, zgodnie z przepisem Eli i Adama z Domu w Zakręcie, gdzie nawet prościutki ryż z jabłkami smakował wybornie.

Ryż z jabłkami IMG_5561 IMG_5562

Składniki dla 4-6 osób:
Ryż, tu brązowy pełnoziarnisty – 2 kubki (około 400g)
Słodkie jabłka do rozpieku – około 2 kg
Cukier – ok. 5 łyżek łącznie (do ryżu oraz jabłek)
Sól – łyżeczka
Cynamon – łyżeczka
Masło – 1-2 łyżki

Ryż ugotuj na sypko w dużej ilości wody (3-4 litry), podobnie jak gotuje się makaron. Do gotującego się ryżu dodaj łyżeczkę soli oraz 2-3 łyżki cukru. Czas gotowania ryżu zależy od rodzaju ryżu i od producenta. Ryż brązowy potrzebuje zwykle 35-40 minut aby był miękki, natomiast białe zwykle gotuje się 17-20 minut.

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

W międzyczasie umyj i obierz jabłka, następnie zetrzyj większość na jarzynowej tarce. Kilka jabłek pokrój w cienkie półplasterki.

Naczynie do zapiekania ryżu wysmaruj obficie częścią masła. Resztę masła schowaj do lodówki lub zamrażalki i zachowaj na póżniej.

Ugotowany ryż odcedź, gdyby bardzo się kleił przelej zimną wodą. Połowę ryżu rozłóż w wysmarowanym naczyniu. Na warstwie ryżu rozłóż wymieszane starte i pokrojone jabłka. W razie potrzeby posyp jabłka 2-3 łyżkami bIałego lub brązowego cukru. Posyp również cynamonem i rozłóż drugą połowę ryżu.

Na wierzch ułóż niewielkie cząstki odłożonego masła, przykryj naczynie szczelnie folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika na okolo 50 minut – aż jabłka się rozpieką.

Upieczony ryż z jabłkami można podawać z sosem waniliowym na bazie jogurtu lub śmietany, ale bez niego również swietnie smakuje na ciepłe śniadanie, lekki obiad czy słodką kolację. Właściwie na deser również, na przykład z lodami waniliowymi…

Smacznego!

IMG_5563

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *