Jeśli ktoś nie przeczytał tytułu, to od razu wyprowadzam z błędu: nie jest to to twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, choć z pozoru wygląda bardzo podobnie, a twarożek z botwinką.
Składniki dla ok. 4 osób:
biały ser – 250-300g
śmietana lub jogurt naturalny – ok. 3 stołowe łyżki (mały kubek)
czerwona cebula – 1/2 szt
łodyżki botwinkowe – ok. 5 szt z ładnymi listami
olej dyniowy – 1-2 łyżki stołowe (niekoniecznie)
sól, pieprz
orzechy włoskie – garść
Twarożek rozdrobnić widecem, dodać śmietanę lub jogurt, doprawić solą i pieprzem. Cebulkę oraz botwinkę drobno posiekać i dodać do twaroźku zostawiając troszkę botwinki do posypania po wierzchu. Przelożyc do czystej miseczki, polać z wierzchu olejem lnianym, posypać botwinką i orzechami włoskimi. Twarożek jest chrupiący i świetnie smakuje sam lub z dodatkiem pieczywa. Naprawdę pyszne i zdrowe sezonowe śniadanie!
Dodaj komentarz