Uwielbiam małe rzeczy. Wiem, że są to z jednej strony drobiazgi bez których absolutnie można się obyć, ale z drugiej, to dzięki nim właśnie, możemy z łatwością wnieść do naszej codzienności coś nowego i radosnego. Vispipuuro jest dla mnie takim cudownym przykładem małej przyjemności oraz kolejnym dowodem na to, że niemal z NICZEGO możemy przygotować COŚ smacznego i atrakcyjnego.
Jest to skandynawski deser na bazie kaszy manny, który może być również śniadaniem; lekki, owocowy i przepyszny. Nie sądziłam, że kaszka manna może mnie jeszcze zaskoczyć, a jednak! Odpowiednio przygotowana robi się puchata, delikatna i smakuje jak mus. Można nią dopieścić podniebienie nie tylko od święta i szczerze polecam.
Zarówno w Szwecji jak i w Finlandii zwykle przygotowuje się vispipuuro z borówek brusznic, dużej ilości cukru oraz mleka. Wypróbowałam z innymi owocami jagodowymi, z mniejszą ilością cukru, a nawet bez mleka i również jest świetny. Wprawdzie wydaje się niepozorny, jednak myślę, że powodzeniem może być podany jako niedzielny deser i ucieszyć zarówno dużych, jak i małych łasuchów, a może nawet i niejadków (?).
Od kilku dni jestem nim zachwycona i chociaż za oknem pada wreszcie wytęskniony śnieg, to ja nie mogę napatrzeć się na soczyste, letnie kolory i wciąż mam na nie ochotę. A jeśli się zastanawiasz skąd taki pomysł w środku zimy, to już wyjaśniam; pomysły na nowe pyszne rzeczy są niemal wszędzie, a ten akurat przyszedł do mnie przypadkowo od MEAD LADIES. Warto od czasu do czasu zajrzeć do instagramowych koleżanek..
Składniki na jedną porcję:
maliny, jeżyny, borówki lub inne świeże lub mrożone owoce jagodowe – ok. 100 g (2 spore garście)
woda – 250 ml
kaszka manna – 3 płaskie łyżki
cukier – 2-3 łyżeczki
mleko – ok. 50 ml (opcjonalnie)
Zagotuj w rondlu wodę z cukrem. Wrzuć do wody większość świeżych lub mrożonych malin ewentualnie innych owoców jagodowych i pogotuj je kilka minut aż się rozpadną (około 3-5 minut w przypadku zamrożonych malin). W trakcie gotowania roztrzep je trzepaczką, a następnie przetrzyj przez sito. W przypadku malin możesz ten etap pominąć, jeśli nie zależy ci na super gładkim musie. Resztę przygotowanych, ładnych owoców zachowaj do ozdoby.
Zagotuj przecedzony sok, dodaj – roztrzepując trzepaczką – 3 płaskie łyżki kaszy manny i pogotuj kilka minut mieszając. potrwa to około 3-5 minut w przypadku kaszki błyskawicznej, 10-15 minut w przypadku zwykłej. Kaszka po ugotowaniu ma być dość gęsta.
Następnie przestudź kaszkę i jeszcze letnią ubij dokładnie mikserem na wysokich obrotach, do momentu aż zmieni kolor na jaśniejszy i stanie się lżejsza i puszysta (około 5 minut).
Vispipuuro podawaj schłodzony, polany mlekiem oraz posypany świeżymi lub mrożonymi owocami.
Wskazówki
Do przygotowania vispipuuro moźesz użyć różnych owoców jagodowych – świeżych lub mrożonych np. malin, borówek, agrestu, truskawek, jeżyn i porzeczek.
Mrożone owoce łatwiej się rozpadają podczas gotowania.
Jeśli owoce maja grubą skórkę lepiej je przetrzeć przez sito.
W wersji śniadaniowej możesz posypać vispipuuro lekkim, ekspandowanym amarantusem lub tym co lubisz.
Małgosia
Mniam mniam
Dziękuję!